Ще се наложи ли масова смяна на автомобилни талони заради

...
Ще се наложи ли масова смяна на автомобилни талони заради
Коментари Харесай

Пътна полиция: Вписването на екокатегория в талона на колата не е задължително

Ще се наложи ли всеобща промяна на автомобилни талони поради неналичието на екокатегория в тях? От началото на годината данъкът на транспортните средства се пресмята по нова формула, като към този момент се регистрира екостандарта на колите. Това дава опция за отстъпки, само че и за увеличение на налога.

Отразяването на екокатегориите се прави от 2007 година, когато България става член Европейски Съюз. Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че огромен % от колите у нас нямат отразена категория. Причината - към момента внасяме коли от Западна Европа, които са на повече от 15 години.
Димитър Иванов, отдел " Пътна полиция " при Групово дело " Национална полиция ": Трябва да отбележим, че огромна част от автопарка в България е от коли, които са втора ръка при внасянето на които няма и не отразявана екокатегория. Ние няма на какво да се базираме, с цел да я отразим. Все отново това е формален документ, в който отразяваме данни.
От Пътна полиция обявиха, че вписването на екокатегория не е наложително и по тази причина няма наказания. Тя обаче се употребява в новата формула, по която се пресмята налога. Удостоверение за притежаваната екологична норма на колата може да се извади от формалния представител за България на съответната марка. След това документът би трябвало да се показа в Пътна полиция дружно с,,малкия и огромния " ваучър на транспортното средство. От Министерство на вътрешните работи обявиха, че към момента няма напор от желащи за пререгистрация.

Димитър Иванов, отдел " Пътна полиция " при Групово дело " Национална полиция ": При новите коли, които са със документи това нещо не се следи. Там всичко си е отразено. Това нещо става само по избор на притежателите.
Новата формула, по която се образува данъкът за моторните транспортни средства включва годината на произвеждане, мощността и екологичният стандарт на колата. В калкулатора за записаните в София коли са заложени минималните коефициенти, признати от Народното събрание с промените на Закона за локалните налози и такси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР