Ще се извърши одит на всички системи на приходната администрация.

...
Ще се извърши одит на всички системи на приходната администрация.
Коментари Харесай

Горанов: Хакерската атака трябва да е червена лампа за всички държавни органи

Ще се извърши одит на всички системи на приходната администрация . Към сегашния миг проверяващите органи считат, че е по-вероятно нерегламентираният достъп да е осъществен отвън системата на Национална агенция за приходите. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във връзка вчерашната хакерска офанзива. Въпреки това не се изключва опцията това да е станало от системата (на НАП) .
 Национална агенция за приходите, ДАНС, Министерство на вътрешните работи ревизират възможна хакерска офанзива
Национална агенция за приходите, ДАНС, Министерство на вътрешните работи ревизират възможна хакерска офанзива

В един файл против над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани приходи и вноски

Тази офанзива би трябвало да бъде алена лампа за всички държавни органи, които ръководят такива обществени системи . Според Горанов, сходни терористични похищения не вършат услуга на никого и не се толерират.

Няма изгубени данни от Национална агенция за приходите , увери Горанов. Подобни пробиви могат исторически да бъдат възпроизведени в много по-богати и развити страни, съобщи финансовият министър.
 Червените викат Борисов в Народното събрание поради хакерската офанзива
Червените викат Борисов в Народното събрание поради хакерската офанзива

Това била най-мощната офанзива по отношение на страната съгласно тях

Капацитетът на администрацията не е обиден , счита той. Горанов увери, че информацията, която е обществено налична, е предпазена. Всеки, който се изкуши да я употребява, ще попадне под ударите на законодателството.

По думите му страната ни е станала очевидец на най-сериозната до момента хакерска офанзива . Горанов дефинира хакерската офанзива като извънредно неприятна обстановка. Във връзка с офанзивата в страната ни е сигнализирана и Европейската работа за хакерски атаки .
 Манолова възмутена от арогантната хакерска атака против жителите
Манолова възмутена от арогантната хакерска атака против жителите

Настоява страната да предприеме незабавни ограничения

В Народното събрание дойде и вътрешният министър Младен Маринов . Той увери, че са съхранени всички налични логове и се прави разбор. Към момента не престават оперативно-издирвателни мероприятия и разкриване на причинителя на незаконното действие, повтори вътрешният министър.

Пред медиите в коридорите на Народното събрание Младен Маринов съобщи, че никой не е споделил, че хакерската офанзива идва непосредствено от Русия . Той посочи, че проверяващите органи работят и когато има повече информация, тя ще бъде обявена.
 ДБГ пита Младен Маринов дали са откраднати банкови сметки след хакерската офанзива
ДБГ пита Младен Маринов дали са откраднати банкови сметки след хакерската офанзива

От партията желаят президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност

По-рано денем депутатите от Българска социалистическа партия желаеха и министър председателят Бойко Борисов да участва на изключителното съвещание на Народното събрание. Щом тази заран се събра Съветът по сигурност в Министерския съвет, все още е извънредно нужно господин министър председателят да пристигна тук, изиска аленият народен представител Иван Иванов. Той напомни проблемите с Търговския указател от предишното лято, средствата, вложени в електронно ръководство, както и неработещите закони за киберсигурност и за битка с тероризма.

Припомняме, на 15 юли в няколко редакции е получен мейл за осъществена хакерска офанзива. Докато профилираните органи ревизираха, публицисти бяха разкрили свои данни в хакнатата база данни на националната организация по приходите (НАП).

На идната заран на изключителна среща на службите при премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че изтеклата информация не съставлява класифицирани данни. Тя е основана от самите лица под формата на заявления. Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни части от голямата база данни, с която Национална агенция за приходите действа и която непрекъснато основава.

" В този смисъл не може да се счита, че на база на тази откъслечна информация може да се направи повсеместен разбор ", съобщи Горанов. Той въпреки всичко призна, че страната ни е в една обстановка, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство.

Горанов не разяснява, че сходна информация може да заплаши съответното лице или компания .

Вътрешният министър Младен Маринов призна, че офанзивата е удар по националната сигурност на страната.
 БСК обезпокоени от хакерската офанзива
БСК обезпокоени от хакерската офанзива

Настояват за ясни отговори за аргументите и обсега на изтеклата информация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР