Ще се актуализира Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г.

...
Ще се актуализира Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г.
Коментари Харесай

Водещ приоритет в управлението става намаляването на регионалните различия

Ще се актуализира Националната идея за пространствено развиване 2013-2025 година (НКПР) като водещ неин приоритет става понижаване на неравенствата сред районите в страната. Министерството на районното развиване и благоустройството разгласява за публично разискване плана за нейното изменение, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Концепцията е основополагащ народен документ за осъществяване на предвижданите промени в стратегическото обмисляне на политиките на територията на страната. Тя ще има водеща роля в обвързване на целите на оперативната стратегия за развиване на районите за идващия програмен интервал 2021-2027 година с документите за стратегическо районно развиване и пространствено обмисляне. Така ще се даде визия за развиването през идващите години, ще се дефинират главните цели на политиката за пространствено развиване и целевите територии за поддръжка и ще послужи като основа за планирането и програмирането на интервала след 2020 година.

С препоръчаните промени се чака в идния интервал да се реализиран по-добри резултати, както и да се преобърне наклонността от моноцентризъм в развой на еволюционен преход към полицентрично развиване. Това е належащо изискване за реализиране на уравновесено, дейно и щадящо потребление на териториалните запаси и капацитети и нужна причина за намаляване на рисковете от климатичните промени.

Едно от предложенията в обновения документ е като нов съставен елемент в него да се вкарат територии от страната или неофициални региони със характерни характерности, проблеми и капацитети както по географски симптом – планински, гранични, Дунавски, Черноморски, по този начин и по социално-икономически и екологични признаци.

Така териториите в риск - демографски, стопански, екологичен, и териториите за запазване на ландшафта, на естествените и културни полезности са обновени и обогатени с нови неофициални региони. Определянето на регионите със характерни характерности, проблеми и капацитети ще даде опция да се концентрират целите на секторните политики и бъдещите оперативни стратегии. По този метод ще се открият пътища и подходи за запазване на тяхната специфичност и превъзмогване на насъбраните проблеми. На единия полюс са региони или групи общини с сериозни индикатори на развиване, очертаващи трендове към обезлюдяване. На другия са региони, чието подтиквано развиване ще способства за балансиране на пространствения модел и преход от моноцентрично към полицентрично развиване на националното пространство.

Концепцията не възнамерява запаси и не открива правила. Тя дефинира насоките на националната политика за пространствено развиване и служи за платформа за съгласуване на секторните политики с териториални измерения.

В тактиката залагат електронно ръководство на всички равнища, както и въвеждането на територии от страната със характерни характерности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР