Ще създадем единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още

...
Ще създадем единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още
Коментари Харесай

Държавата създава единно хранилище, където всеки регистър да съхранява копия от информацията си

Ще създадем единно държавно вместилище, където всеки държавен указател още един път ще би трябвало да си прави копие от информацията. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев преди днешното държавно съвещание по отношение на блокирания Търговски указател.

Дончев изясни, че положителната вест е, че от 5.30 часа тази заран работят справките за настоящото положение на компаниите от Търговския указател. „ Работата на всички екипи продължава на практика непрекъснато – има хора, които не са спали от няколко дни. В последна сметка става дума за 25 TB информация – големи масиви от данни “, сподели още той и уточни, че до няколко дни би трябвало всички функционалности на регистъра да бъдат налични за потребителите.

„ Кризата е огромна, само че това е единствено един от регистрите, които има в страната. От понеделник Държавна организация „ Електронно ръководство “ прави одит на софтуерното и хардуерно обезпечаване на безусловно всички осведомителни системи – до края на седмицата ще имаме отчет. Най-важното обаче – по нормативно условие всеки сходен указател, всяка база от данни би трябвало да е двойно и тройно обезпечена. Информацията би трябвало да се записва на два сървъра и в допълнение да се архивира. Очевидно обаче има обстановки, където това не е задоволително, и това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство. За това до 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно вместилище, където всеки държавен указател още един път ще би трябвало да си прави копие от информацията. Естествено, не мога да кажа къде ще бъде, само че и механически, и нормативно ще уредим това, с цел да може да възпрепятстваме бъдещи сходни рецесии. Това демонстрира какъв брой нежна и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от вида електронно ръководство. И скърбя да го кажа, само че суровата истина е, че в случай че желаеме да няма повече сходни рецесии, ще би трябвало да отделяме повече пари, в това число и за киберсигурност “, разяснява Дончев, представен от " Фокус ".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че контрол ще следи основаването на единното държавно вместилище, тъй като " компаниите, които вземат участие с най-ниски цени, поставят и калпавите дискове ".

Борисов изясни, че по този начин на процедура ще се направи един склад, в който да отива информацията от всеки указател. „ Много значимо е, като вършим това да има и контрол, тъй като в строителството имаме контрол, който управлява строителството, само че в построяването на тези електронни системи няма контрол, тъй че това би трябвало да го отрегулираме. Защото компаниите, които вземат участие с най-ниските цени, в следствие поставят и калпавите дискове. Така че да се направи контрол, който да може да следи този развой “, разяснява министър председателят.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР