Ще реагират ли адекватно болниците в малките населени места, ако

...
Ще реагират ли адекватно болниците в малките населени места, ако
Коментари Харесай

Готови ли са болниците в малките градове за коронавируса ВИДЕО

Ще реагират ли съответно лечебните заведения в дребните обитаеми места, в случай че при тях пристигна човек със подозрение за ковид? Готови ли са с подобаващи пространства? Проверка на NOVA откри каква е обстановката във видинската болница, където съвсем няма експерти, потокът покрай града е голям поради трите гранични пункта, а в болничното заведение от години няма Инфекциозно поделение.

От няколко дни постройката на бившето Инфекциозно поделение във видинската регионална болница е пригодено на изолатор. В него могат да се одобряват пациент със подозрение за ковид. „ Това са екипите, защитните екипи за личния състав, също по този начин и защитните очила.

Изолаторът е екипиран и с хирургични маски, калцуни и ръкавици. Всичко належащо за личния състав, който ще се грижи за съответните пациенти, в случай че се наложи “, сподели доктор Венцислав Владински – епидемиолог МБАЛ „ Света Петка “ - Видин.

Сградата е отделена от болничното заведение. В нея подготвеност за банкет имат три стаи с по четири кревати във всяка. „ Това е изолатор до постъпване в инфекциозна клиника. Изолатор, само че като са четири кревати изолатор ли е? Такава е наредбата, всички, които идват от чужбина и са с ковид се изолират “, сподели доктор Богдан Томов – зам. шеф в МБАЛ „ Света Петка “ Видин.

Ако някой има подозрение, че е болен ще се изолира в стаите до настаняването му в инфекциозна клиника - най-близката е в София на към 250 километра. „ Има респиратори, при потребност имаме консултанти епидемиолог, инфекционист, които работят в болничното заведение, работеща микробилогия, реаниматори, пулмолози и педиатри “, сподели още доктор Томов.

Таня е избрана да бъде санитарка в изолатора и макар дългогодишния си стаж в болничното заведение, има своите терзания.„ Най-големите терзания са ми да не ме прихване “, съобщи санитарят Таня Николова.

„ Всичко е разяснено, преди този момент е работил в Инфекциозно поделение, тъй че няма никакви проблеми към този момент и нека да няма пациенти “, сподели доктор Венцислав Владински – епидемиолог МБАЛ „ Света Петка “ - Видин.

Тестове за ковид във видинската болница няма.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР