Ще реагираме съобразно ситуацията.“Така високопоставени дипломати от Брюксел отговориха на

...
Ще реагираме съобразно ситуацията.“Така високопоставени дипломати от Брюксел отговориха на
Коментари Харесай

Ще въоръжава ли ЕС Молдова? Ще действа според ситуацията

„ Ще реагираме съгласно обстановката. “

Така високопоставени дипломати от Брюксел дадоха отговор на въпрос на Клуб Z дали е допустимо Европейски Съюз да окаже военна помощ на Молдова за отбягване там да се повтори случилото се в Украйна.

„ Молдова към този момент бе цел на съветски офанзиви. Наблюдавахме и хибридни тактики от страна на Москва. От няколко месеца насам работим с молдовските ни сътрудници, с цел да им помогнем страната да бъде по-устойчива в киберсигурността против дезинформацията.

Военно нахлуване обаче е друго нещо. Разбира се, следим доста деликатно всяка опция. И ще реагираме съгласно обстановката “, споделиха нашите събеседници.

Ситуацията в Молдова ще бъде разисквана на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел на 20 февруари. Там ще участва и външният министър на страната Нику Попеску.

Преди седмица оставка подаде прозападната премиерка Наталия Гаврилица. Вчера обаче тя бе наследена от различен проевропеец – Дорин Речан. Проевропейската Партия на действието и солидарността (ПДС) има безусловно болшинство в Народното събрание в Кишинев. На 13 февруари президентката Мая Санду упрекна Русия, че възнамерява боен прелом в страната.

Войната в Украйна ще бъде основна тематика на Съвета поради обстоятелството, че на 24 февруари се навършва 1 година от съветското навлизане. В Брюксел ще бъде и външният министър на страната Дмитро Кулеба.

Страните членки ще прегледат предлагането на Естония за взаимно закупуване на муниции, с които да бъде оказана военна помощ на Украйна.

Външните министри ще обсъдят и десетия пакет от наказания против Русия. Събеседниците ни отхвърлиха да отговорят на въпроса ни ще бъдат ли включени в пакета нови ограничаващи ограничения против съветската енергетика. Те припомниха, че неотдавна са наложени ценови тавани за разнообразни рафинирани артикули от съветски нефт. Очаква се тази мярка да проработи напълно скоро, увериха дипломатите.

Но отхвърлиха да оповестят дали се планува или не възбрана за вноса на съветско нуклеарно гориво. Българският президент Румен Радев към този момент заплаши с несъгласие върху такава мярка. А през вчерашния ден стана ясно, че България и още няколко страни загатват за дерогация.

Десетият пакет от наказания би трябвало да бъде разгласен точно на 24 февруари, акцентираха нашите събеседници. И тъй като това се повтаря намерено от началото на месеца, се поинтересувахме няма ли заплаха набелязаните физически лица да изтеглят парите си или да ги трансферират или може би към този момент са го създали.

„ Подробностите за физическите лица и образуванията, които следва да бъдат глобени, са конфиденциални. Те не са в общественото пространство. Имаме процедура, по която действаме по всички санкционни пакети до момента. Но с датата 24 февруари желаеме да предадем ясно обръщение до Владимир Путин. И то е, че година по-късно продължаваме да бъдем на страната на Украйна в  защитата на нейния суверенитет и териториална целокупност. Някои от утвърдените от нас пакети от наказания имат значителен резултат върху съветската стопанска система.  Спомнете си каква бе обстановката с енергийните запаси и доставки от Русия за Европейски Съюз преди година, какви бяха нашите връзки в областта на технологиите. Сега на процедура пресушаваме всевъзможни прехвърляния към Русия на технологии, които биха могли да бъдат употребявани във войната “, дадоха отговор нашите събеседници.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР