„Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да

...
„Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да
Коментари Харесай

Мария Габриел пред Европейския парламент: Трябва да спрем изтичането на мозъци

„ Ще разгадавам на вас да бъдем съидейници в задачата да реализираме такова равнище на нововъведения, просвета и спорт, което да бъде на висотата на младите. Ще остана вярна на метода – хората в центъра на политиката, без разлика на възраст и пол, без разлика на убежденията им. “ Това съобщи по време на чуването в Европейския парламент българския претендент за еврокомисар Мария Габриел.

„ За мен е значимо да стартира ново партньорство и се надявам то да бъде толкоз трайно, колкото предходното. Искам да имаме една по-приобщаваща Европа, да не изоставяме никой от нашите жители. Ресорът, който желае да ми повери ръководителят на Европейската комисия, е напълно реформаторски. Тук са включени водещи стратегии като „ Еразъм “ и „ Хоризонт “. Трябва да създадем нужните взаимоотношения, тъй че те да работят. Трябва да имаме една Европа на гениите, само че и Европа на сърцата. Това са предварителни условия за растежа и устойчивостта “, акцентира българският претендент за еврокомисар.
Европа би трябвало да резервира водещото си място в света в науката, тъй като Съединени американски щати и Китай бързо наваксват.
„ Трябва да развиваме новаторски предприятия. Много е значимо да създадем един нов Европейски съвет за нововъведенията, който да добавя Европейския институт за нововъведения и технологии. Трябва да променим правилата на шерване. Важна е геополитическата роля на бъдещия колегиум на комисарите. Би трябвало да имаме своите връзки с партньорсите от Западните Балкани, Африка, Източното партньорство и Южното Средиземноморие. Културата е в основата на общите ни полезности и желанието ни е да сложим в индивида в центъра, очерта главните провокации Габриел.
Предизвикателство ще бъде да запазим оферти бюджет от Европейска комисия за бъдещия финансов интервал.
Евродепутат подсети, че Европейският парламент е предложил трикратно да се усили бюджета за „ Еразъм “ за идващия интервал. Габриел изрази поддръжка за това и сподели, че желае да приказва с министрите на образованието и да се приказва, в случай че би трябвало, и с тези на финансите.

Попитана за различията сред Съвета, който ще желае парите за „ Хоризонт “ да са по-малко, и Европейския парламент и на коя страна ще застане, тя сподели, че е на страната на Европарламента и ще отстоява увеличение на парите за „ Хоризонт “, който не е разход, а инвестиция и би трябвало да дава отговор на световните провокации.

Габриел сподели още, че има за цел 35% от бюджета да е за климата и 30% при „ Хоризонт 2020 “. При „ Хоризонт Европа “ би трябвало да има усъвършенствания. „ Да се обърне внимание на всички, които вземат участие в оценката, да дават по-качествени данни за мониторинг при подготвянето на плановете. Важно е, когато нещо не работи, да се намесим оптимално бързо “, сподели тя.

„ Ако желаеме да правим климатичния преход, това няма да стане без нововъведения, ще поддържа всички планове в решения, които към момента липсват, които да са и финансово подплатени “, добави Габриел.
Габриел съобщи, че желае да способства за нов живот на европейските научни проучвания. „ Европейският научно-изследователски съвет е образец за мярка против „ приключването на мозъци “.
Тя уточни, че в някои елементи на Европа има закъснение в нововъведенията. „ При договарянията за „ Хоризонт Европа “ ще изследва във връзка със стипендиите „ Мария Кюри “ дали може да има финансова опция за лицата, които желаят да се върнат в страните по генезис. Има подобен пилотен план “, сподели претендентът за еврокомисар.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР