„Ще работим „Одисей да гостува в чужбина, въпреки че изнасянето

...
„Ще работим „Одисей да гостува в чужбина, въпреки че изнасянето
Коментари Харесай

Пловдивският "Одисей" излита извън България

„ Ще работим „ Одисей " да гостува в чужбина, макар че изнасянето на спектакъла отвън рамките на пловдивския спектакъл е извънредно комплицирано и доста скъпо ". Това сподели на конференция през днешния ден шефът на пловдивската Драма Кръстю Кръстев.

Той благодари на драматурга Александър Секулов за неповторимия текст, а също на режисьорката Диана Добрева и на целия екип, осъществил пиесата и приключил колосалната работа тази продукция да стане действителност. „ Това ще остави белег в техния живот. Благодаря и на техническите служби, които свършиха чудеса. Целта ни е да сме посетители на повече места в България и чужбина ", разяснява Кръстев.



Той акцентира, че слагането на „ Одисей " в Народния спектакъл, е било извънредно комплицирано, само че сполучливо. „ Това ни дава кураж да мислим върху гостуването на повече места в България и чужбина. Това е идната ни цел. Надяваме се на съдействието на „ Пловдив 2019 " и Министерството на културата. Любопитни сме да покажем това нещо на други култури и да забележим по какъв начин ще го възприемат те ", сподели още Кръстев.

Изнасянето на „ Одисей " отвън сцената на Драмата е много комплициран развой. Първото посещение на спектакъла се случи преди дни в Народен спектакъл „ Иван Вазов ". Организацията и логистиката сред двете институции са лишили цели пет месеца, тъй като сцените на българските театри не са издигнати по този начин, че да се приспособяват механически и като диапазон на размерите. Вече се разисква първият общ план сред храмовете на Мелпомена.



Въпреки това и макар високите суми, които ще са нужни за участия в чужбина, екипът води диалози с Министерството на културата. Най-напреднали са договарянията с Културния център в Италия, която може би ще се окаже първата дестинация за театъра. По мотив разрастването на концепциите и стопяването на териториални ограничавания, най-новата облага на театъра ще е електрически преводач.

„ Не е допустимо да се чакат резултати, в случай че няма условия за работа и база. Малко театри могат да си разрешат да затворят за двумесечни подготовки и то при доста избрани обстановки, по тази причина ще създадем всичко допустимо да представим „ Одисей " и в други страни ", добави Александър Секулов.



Междувременно Българска национална телевизия 2 снима документален филм за пиесата на Диана Добрева. Той ще се излъчи в събота по районната телевизия, а копие бе харизано и за архива на театъра. Освен репетиционния развой, операторите са посетили и Итака, с цел да усетят същинския дух на старогръцките легенди.

Друга изненада е работата на Драмата върху събирането на последователност и история от основаването му до в този момент. Целта е да може да се направи първият виртуален музей на български спектакъл. Идеята е в акция от година и три месеца, по нея старателно работи театроведът Пенка Калинкова, а упованията са планът да стане действителност следващата година, когато Драматичен спектакъл „ Н. Масалитинов " празнува 140 години. Той е и най-старият формален спектакъл в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР