Ще проверим всичко за предметите на Васил Божков - от

...
Ще проверим всичко за предметите на Васил Божков - от
Коментари Харесай

Банов: 2700 артефакти от колекцията на Божков не са регистрирани

" Ще проверим всичко за предметите на Васил Божков - от документи за придобиване, до характера на предметите и дали съставляват изключителна полезност за страната ", сподели министър Боил Банов пред публицисти в Народното събрание, откакто стана ясно, че Върховната административна прокуратура е упълномощила на министерството на културата да направи инспекция на античните предмети, стопанисвани от фондация „ Тракия " на Васил Божков.

Банов направи уточнението, че частта от сбирката, излизала в чужбина - 212 предмета, е записана и категоризирана още преди години.

Имало обаче най-малкото 2700 предмети, които не са регистрирани, като се чака те да се окажат и повече.

Той изясни, че за тези 2700 предмета е подадено заявление за регистрация, само че това на процедура не се е случило, защото нямало краен период. Банов изясни това с пропуск в законодателството и заяви, че работна група се е захванала да преодолее тази законова празнина. Какви ремонти в закона по-конкретно ще се предизвикват обаче не стана ясно.

" Подават документи, че ще дадат предметите за разбор, само че не ги дават. Няма периоди за това. Законът е дал такава малка врата. Затова създадохме работна група с основния поркурор и с министъра на вътрешните работи, с цел да уточняваме законодателството и да създадем условия за бистрота ", изясни Банов.

" Работната група е с порукрори, представители на Министерство на вътрешните работи, нашия инспекторат. Ще се вземат съществени решения на нея. Работната група ще е перманентна и ще се грижи за запазване на културното завещание ", сподели още той.

" Нашата работа е да установим ясно обстановката, ще предоставим цялата информация на способените органи и ние ще свършим това съзнателно. Вероятно работата ще продължи и повече от два месеца, тъй като ще се анложи да употребяваме и лаборатории в чужбина ", сподели още министърът на културата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР