Ще проверим всичко за предметите на Васил Божков – от

...
Ще проверим всичко за предметите на Васил Божков – от
Коментари Харесай

Изясни се връзката между Стефан Данаилов и частния музей на Васил Божков

Ще проверим всичко за предметите на Васил Божков – от документи за придобиване, до характера и дали съставляват изключителна полезност за страната. Това сподели министърът на културата Боил Банов пред публицисти в Народното събрание за сбирката на Васил Божков.

БЛИЦ напомня, че по-рано през днешния ден стана ясно, че Прокуратурата е упълномощила на Министерството на културата да ревизира сбирката антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия ", който се свързва с Васил Божков .

"Досега това, което е излагано и е излизало отвън страната са 212 предмета, които 2008-2009 година Стефан Данаилов Бог да го елементарни му разписва за частен музей. Тогава вършат разбор на 212 предмета, категоризират ги, записват ги. Проучват ги и в действителност това е частта, в която работи частният музей “, сподели още Банов, представен от Фокус.

Той уточни, че за останалите предмети няма такова категоризирани.

На въпрос има ли други некатегоризирани, Банов съобщи: „ Със сигурност за 2700 предмета има подадено преди години искане за разбор и за регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите най-вероятно са повече.

Тези 2700 предмета не са регистрирани. Има подадено искане да бъдат регистрирани. Това ще бъде резултатът от нашата инспекция. Сега ще забележим какво, по какъв начин е подаден, какъв е произходът “, съобщи още Банов.

Според него инспекцията ще бъде изработен много бързо, защото става въпрос за документален разбор. По думите му по-големи разбори ще лишават повече от два месеца, защото ще са нужни лаборатории в Европа.

„ Документалният разбор ще го създадем бързо. Фактически тези 2700 предмета не са част от сбирката на частния музей. Частният музей, сбирка 212 предмета са от името на фондация „ Тракия “. Другите предмети са си персонално от името на господин Божков “, сподели още Банов.

На въпрос дали ще има иззети предмети на Божков, министърът на културата отговори: „ Ние би трябвало да поясним доста ясно всеки един предмет от кое място е добит и какво е препоръчано като съображение за придобиване.

В този смисъл неговата правомерност. Да уточним дали е осъществено всичко належащо, с цел да бъде изследван, регистриран и да уточним за предмети изключително, за които имаме подозрение, тяхната достоверност “, сподели още Банов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР