Ще продължим да показваме твърдост и непримиримост към неправдите, заяви

...
Ще продължим да показваме твърдост и непримиримост към неправдите, заяви
Коментари Харесай

Прокурор Иванов: По делата им ще ги познаете

Ще продължим да демонстрираме неотстъпчивост и неотстъпчивост към неправдите, съобщи през днешния ден Евгени Иванов, претендент за член на Висш съдебен съвет от квотата на прокуратурата, при чуването си в процедурата по желание.

Иванов сподели още, че е приел да бъде номиниран, тъй като има вяра, че достолепието на прокурорите не може да бъде ръководено и манипулирано. Той добави, че в случай че бъде определен, ще бъде несклоняем към всички опити за непозволено влияние върху прокуратурата и прокурорите.

"Често пъти прокурорите са последната вяра на хората да получат правдивост ", съобщи Евгени Иванов. По думите му, в случай че прокуратурата бъде изведена от правосъдната власт, тя няма да остане самостоятелна.

Иванов означи, че би защитил сътрудници прокурори, които са подложени на офанзиви от страни по техни каузи. Според него с изключение на реакция от прокурорската гилдия, по тези случаи е добре да се получава и съответна поддръжка от член на Висш съдебен съвет.

На въпрос от залата по какъв начин ще разяснява апелите да се бойкотира изборът за член на Висш съдебен съвет и прокурорите да не вземат участие в него, Иванов съобщи, че не би желал да разяснява, тъй като е уверен, че това не е мнението и отношението на голямата част от сътрудниците съдии. "Мисля си, че сходен апел ще има противоположен резултат ", добави той.

Още през цялото време на изявлението си Евгени Иванов беше много прочувствен и увери сътрудниците си, че ще продължи да се бори за независимостта на прокуратурата, съобщи "Правен свят ".

“Благодаря за доверието и желая да ви уверя, че предлагането, с което моята кандидатура бе издигната, за мен е израз на висока оценка от сътрудниците, поради което одобрих номинацията за претендент за избирателен член на Висшия правосъден съвет от прокурорската квота.

Вярвам, че престижът и доверието в Съдебната власт не се поставят по право, а би трябвало да се заслужат както доверието на обществото, по този начин и на всеки един магистрат. Вярвам, че отстояването на независимостта на прокуратурата като част от Съдебната система в нашата страна ще преодолее рисковете от нарушение на върховенството на закона в една правова страна, а България е правова страна и ще продължи да бъде правова страна тъй като ни има нас магистратите.

Във времена, като днешните, българската прокуратура ще продължи да демонстрира воля неотстъпчивост и неотстъпчивост към опитите за интервенция в независимостта ни. Вярвам, че прокурорите ще запазят себе си и ще продължат да правят почтено всекидневно работата, в услуга на жителите и ползите на обществото”, стартира ревюто си Иванов.

“Няма да приема в никакъв случай за естествени тези хрумвания, че прокуратурата, отвън правосъдната власт ще бъде по-независима. Това е толкоз несъстоятелно изказване, че даже не е нужно да се излагат причини, с цел да бъде оборено. Институционалната самостоятелност се подсигурява най-добре на законово равнище, а нашата институционална самостоятелност е обезпечена на най-високо равнище в една правова страна, а точно – посредством Конституцията”, добави претендентът.

“По делата им ще ги познаете – е написано в най-старата книга. Няма да скърбя сили и време, с цел да заслужа доверието на сътрудниците от Висш съдебен съвет и в прокуратурата”, приключи Иванов, като още веднъж благодари на сътрудниците си за наличието.

Във времето за въпроси към претендента бе заложен въпрос дали при офанзива против прокурори от обвинени и подсъдими лица, както и от медии, той би се заел персонално със отбрана на дадения прокурор или следовател, Иванов отговори изрично: “да”.

“Мисля си, че с изключение на обща реакция от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, добре би било да се получава и една своевременна, ясна и точна поддръжка и от съответен член на Висш съдебен съвет. Колегите във Висш съдебен съвет са прокурори и следователи и е напълно обикновено да демонстрират подкрепа”, отговори Иванов.

Освен това той заявява, че даже да бъде определен за член на Висш съдебен съвет, не би спрял да се среща със свои сътрудници и да поддържа връзка с тях по отношение на техните професионални компликации.

Той бе запитан и по отношение на апела на съдията от Софийски градски съд Емил Дечев към прокурорите да не гласоподават по време на Общото заседание за номинирания претендент. “Този апел не бих желал да разясня, тъй като аз съм уверен, че това не е мнението и отношението на сътрудниците съдии или най-малко на голямата част от тях. А другояче, мога да кажа за себе си нещо – аз в никакъв случай не бих си разрешил да давам съвет и рекомендация на другите класи на магистратите по какъв начин те да избират своите представители във Висш съдебен съвет. Разсъждавах на тази тематика и си мисля, че сходен апел ще има тъкмо противоположен резултат на това, което този, който го е направил е вложил като смисъл”, отговори Иванов.

“Независимостта, достойнството и достолепието би трябвало непрестанно да се пазят Прокурорската специалност е благородна специалност, само че е неблагодарна към тези, които я извършват. Надявам се да пристигна ден, в който нашата специалност ще бъде признателна. Носете с чест и достолепие това задължение. Въпреки всички ругатни и тъмни облаци, които се вихрят към нас, дребното задоволство от свършената работа ни дава сили”, приключи претендентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР