Ще признае ли България брак между хомосексуални, сключен в чужбина?

...
Ще признае ли България брак между хомосексуални, сключен в чужбина?
Коментари Харесай

Ще признае ли България еднополов брак, сключен в чужбина

Ще признае ли България брак сред хомосексуални, подписан в чужбина? Скоро ще имаме отговор на този въпрос, откакто българка стартира дело против Столична община, отказала да признае еднополовия брак сред нея и брачната половинка ѝ.

През 2016 година Д. К. подписва брак с Лилия Бабулкова във Англия, където хомосексуалните имат това право. Скоро по-късно подава искане в Столична община, регион " Люлин ", като желае да бъде отразено настоящото ѝ фамилно състояние - " женена ". Институцията отхвърля, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията. Д. К. взема решение, че ще апелира това решение пред съда, а с него се заема юрист Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация " Действие ".

Клуб Z потърси юрист Любенова, която ни изясни причините, които ще показа на чуването на делото на 7 декември.

" Ще се обосновавам с Кодекса за интернационалното частно право. Той обрисува ясно основанията за интернационална подготвеност на органите на непозната страна. Ако те са налице, такава подготвеност се учредява и въпросният брак би трябвало бъде приет у нас ", съобщи тя.
Това значи, че в случай че община във Англия има право да подписва брак сред двама души, той е легален. А в КМЧП ясно е написано, че " (3) Българските жители в чужбина могат да сключат брак пред способен орган на непознатата страна, в случай че това е възможно по нейното право. " Хомосексуалните бракове са възможни по английското право.

Според юрист Любенова, в случай че българският съд признае брака на двете дами, те би трябвало да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.

" Ако този брак бъде приет от съда, той би трябвало да даде всички права, идващи от сключването на брак по отношение на нашето законодателство ", съобщи тя.
Това ще отвори вратите и за други такива случаи.

Попитахме я и дали има желание да нападна решението на Столичната община по линия на дискриминирането по полова ориентировка, която е неразрешена както от българския закон, по този начин и от европейските закони за правата на индивида. Тя посочи, че това би било настрана дело, което ще зависи от решението на съда. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР