Ще прегледаме цялата нормативна уредба, всички процедури по линия на

...
Ще прегледаме цялата нормативна уредба, всички процедури по линия на
Коментари Харесай

МЗ се зарече да намали бумащината при лечението на деца

" Ще прегледаме цялата нормативна уредба, всички процедури по линия на някогашния фонд за лекуване на деца и тези, от които няма потребност, ще се махнат, ще останат единствено значимите ", даде обещание здравният министър Кирил Ананиев пред здравната комисия в Народното събрание. Комисията изслуша Министерство на здравеопазването, здравната каса и управлението на ИСУЛ поради случая, при който заплащането на лекуването на дете с левкемия беше забавено с над 2 месеца поради тромави процедури и бумащина.

6-годишното момиче с остра миелобластна левкемия умря преди дни. В ИСУЛ то е получило нужното лекуване, казусът обаче стартира, когато майката подава документи в здравната каса, която би трябвало да го заплати. Детето е лекувано с медикаменти, които не са регистрирани у нас, в тази ситуация - с базови препарати, изтеглени от производителя поради ниска и нерентабилна цена. Поемането на такава терапия беше една от функционалностите на някогашния фонд за лекуване на деца, а към този момент - на НЗОК. Заради забавянето от касата болничното заведение връчва фактура за 14 000 лева на родителите, които имат дарителска сметка за лекуването на момичето. В последна сметка касата ще заплати медикаментите, само че след дълго закъснение. 

От касата оповестиха, че то се е получило, защото от ИСУЛ дълго не са предоставяли цена, която да се покрие, а най-после тя е била над поисканата от майката - 23 000 лева От ИСУЛ пък отвърнаха, че става дума за прекомерно тромава процедура. " Дискусията към фактура, цени, дарителски сметки за лекуване, дати на внасяне на документи и прочие визира усложнената процедура за покриване на лекуването отвън листата за реимбурсирани лекарства на НЗОК. Тя основава напрежение и опасения освен измежду околните и обществеността, само че и отделя извънреден запас от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните болести при деца ", оповестиха от болничното заведение. Все отново текат срещи между лечебните заведения и НЗОК, в които да се съгласуват процедурите и забавянията да отпаднат, допълниха от ИСУЛ. Това обаче се случва съвсем три месеца, откакто фондът стана част от касата.

В момента, с цел да може да се употребява сходен препарат, той би трябвало да е в специфичен лист на Министерство на здравеопазването. Поръчва се от лечебните заведения без търг, а по-късно се регистрира и заплаща от касата за всеки обособен пациент. В съответния случай забавянето идва от това, че в болничното заведение е нямало наличност от лекарството и до момента в който не се достави, не е имало по какъв начин да се уточни цена, изясни Ананиев. Заради по-сложната доставка то е било и в разнообразни дози, откъдето идвала разликата в цената. 

Предстои нормативна смяна, която да разреши на лечебните заведения да доставят и регистрират по-големи количества от нерегистрираните медикаменти, а не за всеки обособен случай, което би трябвало да улесни процедурата, изясни още министърът. 

" Не лечебните заведения, а НЗОК или Министерство на здравеопазването би трябвало да обезпечава тези лекарства, лечебните заведения не могат да се занимават с дистрибутори, по тази причина не могат да обезпечават медикаментите и цените в точния момент. И не е работа на родителите да подават молби и документи в касата ", разгласи Георги Михайлов от БСП.

 

ТРИБУНА

В декларация от парламентарната естрада по-рано в пленарната зала Георги Михайлов настоя в Народното събрание да бъдат извикани шефовете на НЗОК и на организация " Медицинския контрол ".  " 20 години съм прекарал сред тези деца, за мен това освен е неуместно, само че и чудовищно. Аз самият съм бил очевидец през последните месеци какъв брой доста детските онколози са затруднени при изписването на лекуването по-късно вливане на обособени организации в тази мегаагенция за медицински контрол ".

" Искам да подчертая, че за жалост се случват смърти в България. Има нелечими заболявания и ние по никакъв метод не можем политически да използваме това - тук от тази естрада. Ако има в действителност административни нарушавания, те би трябвало да се преглеждат по надлежния ред ", отвърна му шефът на ПГ на ГЕРБ и ръководител на здравната комисия Даниела Дариткова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР