Ще представим нов модел за заплащане в здравеопазването, но това

...
Ще представим нов модел за заплащане в здравеопазването, но това
Коментари Харесай

Здравният министър обеща нов модел за заплащане в здравеопазването

Ще представим нов модел за възнаграждение в опазването на здравето, само че това ще стане след необятен разговор с всички заинтригувани. Това съобщи през днешния ден министърът на опазването на здравето проф. доктор Николай Петров при представянето на целите в опазването на здравето в програмата на кабинета, оповестява БГНЕС. В момента заплащането на труда на лекари и медици е една загадка - има места, където възнагражденията са положителни, другаде - те са трагични, съобщи министърът. Няма явен правилник от кое място идват парите. Обикновено те идват посредством клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд. Ще създадем работна група, с цел да забележим какъв брой ще бъде остойностен този труд, защото това е деликатна материя. Компетентността на лекаря би трябвало да се обвърже с размера на неговата работа. След полемики ще работим върху казуса и ще го представим като научен модел. До края на годината от мен се изисква и да показва нов модел за ръководство на лечебни заведения, разясни той. Натовареността е друга при другите експерти, само че в много от тях заплащането продължава да е „ на калпак”, счита проф. Петров.

Правителството планува много неща, преди всичко ударение на профилактиката, с опцията за възстановяване качеството на живот, понижаване на преждевременната смъртност при незаразните болести, уточни проф. Петров. Ще се уголемява обсегът на профилактичните прегледи и скринингови проучвания. Ще се покачва информираността на популацията при обичайните рисковите фактори и с акцент на новите. Паралелно с това - с ограничения за повишение на компетентността на медицинските и немедицинските експерти. При здравното обучение ще се акцентира върху повишение на знанията и уменията. С БЛС ще се работи за възстановяване на системата за акредитации, ще започват комбинирани здравни грижи при уязвимите групи. Ще се усилят разноските за профилактика и диспансеризация. При инфекциозните болести би трябвало да се понижи смъртността посредством наложителните имунизации. България има един от най-хубавите обхвати в Европа при наложителните имунизации- над 90% от популацията. Ще организираме бърза реакция при епидемии. Ще бъде нараснала успеваемостта и при здравния контрол- изключително при водата, акцентира министърът.

Заложено е в програмата да се обезпечат лаборатории за проучване на водите за към 10 млн. лева Предвиждат се ограничения и за повишение на радиационната отбрана, с обединен продан на информация при районните инспекции, сподели проф. Петров. Ще има ограничения и във връзка с човешкия запас, който реализира тази активност, с повишение на тяхното заплащане, изключително за работещите в държавните здравни инспекции, при увеличение на тяхната специализация и подготовка, несъмнено. Предвижда се по-голяма предварителна защита и при попречване на използването на опиати, уточни проф. Петров. Мерки ще има и за наркозависимите - за ранна терапия на деца и подрастващи, подкрепяне на тяхната обществена реинтеграция, както и при хората, намиращи се в местата за задържане на лица. За лекарствената политика ще има действителни ограничения, с промени в закона за лекарствените артикули, които целят да се реализира такава среда, в която да няма неналичия за българските жители, продължи министърът.

Предвижда се осъществяване на рационална лекарствена политика при използването им в болничния бранш, ще се сътвори народен указател на медикаментите, заплащани с публични средства, ще се сътвори централен орган за възлагане на публични поръчки, заяви министърът. Не е пропуснат и въпросът с използването на неразрешени лекарствени средства с хуманни цели - ще бъде направен правилник за това, даде обещание проф. Петров. За пациентите с редки заболявания ще бъде основан специфичен фонд, с цел да има по-добър надзор и успеваемост. Ще има все по-голяма здравно ориентиране към генеричното лекуване, ще се борят и с подправените медикаменти. Ще се основава национална аптечна карта, с цел да се дефинират потребностите на популацията, означи проф. Петров.

Ще има тласъци за откриване на аптеки в рядко обитаеми и труднодостъпни места, както и по-лесен достъп до медикаменти при тези аптеки, които ще работят в денонощен цикъл. Стартираме план за демонополизация на НЗОК, сподели министърът.

Разработват се способи за селективен метод при финансиране от Здравната каса. Ще се изваждат действия в извънболничната помощ, с цел да станат те по-приемливи за остойностяване. А работна група сега остойностяват медицински действия, които се губят при използване на клиничните пътеки. Въвежда се електронно досие и електронна рецепта, които от министерството има желание да показа в най-къс период. Ще бъдат подтиквани общо практикуващите лекари, както и други действия, професионалното обединяване. Ще бъдат преструктурирани болнични кревати от дейното и от продължителното лекуване, само че прекосяването им от една функционалност в друга не трябва да е самоцел, съгласно проф. Петров.

Поредното нахлуване над медици тези дни е скотщина, бе безапелационен министърът в отговор на въпрос. Има законов ред, по който се реагира в тези обстановки, само че ми е доста неприятно, добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР