Ще предприемем комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник

...
Ще предприемем комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник
Коментари Харесай

МОСВ, ДАНС, МВР, прокуратурата, РЗИ и РИОСВ се заемат със замърсяването на въздуха в Перник

" Ще предприемем сложна инспекция на всички индустриални обекти в Перник за определяне на източника на замърсяване на въздуха в града ". Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на взаимен брифинг с кмета на община Перник Вяра Церовска. Поводът е недоволството на жителите и подозрението им, че в Топлоелектрическа централа „ Република “ се горят отпадъци и от това идва замърсяването им .
Той уточни, че ще потърсят подпомагане от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна ревизия (РЗИ) , като ще вземат участие и Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция.
Министър Димов прикани жителите на Перник също да се включат в инспекциите. „ Активната гражданска позиция е извънредно значима за решение на проблемите “, добави той.
Димов означи, че неведнъж е сигнализиран от кмета и са осъществявани голям брой инспекции от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник . Само през последните 6 месеца са направени 16 инспекции на Топлоелектрическа централа „ Република “, като 6 от тях са планови, останалите - неочаквани.
Установени са няколко нарушавания – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървесен чипс. Наложена е глоба от 35 хиляди лева, само че съдът я е понижил на 10 хиляди лева .
В края на 2018 година също има установени нарушавания за изгаряне на биомаса, което не е позволено и е в нарушаване на комплексното позволение, за което има наложена глоба от 50 000 лева, само че и тя се апелира в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена насилствена административна мярка, като през последните 6 месеца не е открито тя да работи.
„ По време на срещата с кмета на Перник през днешния ден взехме решение дружно с общината да вършим неочаквани и оптимално чести инспекции при зареждането на ТЕЦ-а, с цел да забележим какво тъкмо ще се гори, тъй като на площадката при нашите инспекции не е открито RDF-гориво през последните 5-6 месеца, само че жители и общината настояват, че може би е имало такова “, уточни министър Димов.
Той заяви, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция „ Митници “ и " Гранична полиция " за засилен надзор по границата за импорт на RDF и други горива от боклуци.
„ Ако има нерегламентирано транспортиране на боклуци, то може да бъде открито от тях. Има горива боклуци от така наречен „ зелен “ лист, които не подлежат на нотификация и които се транспортират с декларация. Затова съм изпратил директива при подозрение да се викат представителите на съответната районна екоинспекция, с цел да ревизира дали това, което се внася, дава отговор на описаното в декларацията “, заяви министър Димов.

По мотив капиталовото желание на Топлоелектрическа централа „ Република “ за горене на боклуци, той посочи, че това, че има капиталово предложение, не значи, че процедурата е завършила и такова е обещано.
Вчера изтече последният период за мнения и все още има близо 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 - в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник.
„ Ние сме изпратили до РЗИ искане за мнение дали това е рисково за здравето на жителите. Така че процедурата продължава. Крайният способен орган е шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда, а самата процедура ще отнеме месеци и даже години “, сподели Димов.
„ Благодаря на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за бързата реакция и ангажиране към казуса на перничани “, съобщи кметът Вяра Церовска.
Самата тя нощес също е взела присъединяване в инспекция взаимно с представителите на Регионална инспекция за опазване на околната среда. „ В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше допустимо – вътрешноградската автомагистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на боклуци “, сподели тя.
Във връзка с последния период, в който жителите са могли да изразят своето мнение във връзка следващото капиталово предложение за горене на RDF в Топлоелектрическа централа „ Република “, е извършена и незабавната инспекция от общинското управление взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда в ТЕЦ-а и във всички компании, с чиято активност биха могли да провокират тази остра, тежка и задушлива миризма.
„ Това в действителност е един извънредно непрекъснат пъкъл , който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да разреша да бъде упражняван гнет на перничани и изрично декларирам, че идеята за чист въздух ще бъде борба, в която всички дружно ще извоюваме победа “, съобщи Вяра Церовска.
Справка в уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, сочи, че през юни месец м.г. „ Топлофикация – Перник “ АД е стартирала процедура за приемане на позволение да добави в работата на горивната апаратура в Топлоелектрическа централа „ Република “ спомагателни горива – биомаса, шисти и RDF-модифицирани горива, получени от боклуци. Разрешението още не е издадено.
Намерението на вложителя е част от въглищата да бъдат заместени , като за денонощие процентното им съответствие е следното: до 80 % въглища – до 20% биомаса; до 95 % въглища – до 5 % RDF; до 90 % въглища – до 10% шисти.
В интервала от 2-ри до 5-ти ноември м.г. бил изработен опит в сдружението по проект, утвърден от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник. Целта била в експлоатационни условия да се опитва взаимно изгаряне на въглища и неопасни боклуци в парогенераторите на Топлоелектрическа централа „ Република “.
За опита е подписан контракт за доставка на 120 300 тона RDF – седем камиона. Става въпрос за запалими боклуци с генезис Регионален център за отнасяне на неопасни боклуци за общините Хасково, Димитровград и Минерални бани, с. Гарваново, община Хасково, където дейностите се извършват от „ ЛЕНДФИЛ ” АД Хасково.
За следене на хода на опита е бил възложен далечен достъп на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник до работната станция на системата за мониторинг на димните газове.
Данните, проследени в действително време посочили, че няма превишения на следените индикатори .
Извършено е и математическо моделиране с одобрен от Министерство на околната среда и водите софтуер,,PLUME " за разпространяването на замърсителите: прахуляк, NOx, SO2, HCl, HF, кадмий, талий, живак и Sb+As+Pb+Cr+ Co+Cu+Mn+Ni+V. Изчислени били оптималните еднократни и средногодишните приземни концентрации на замърсителите на въздуха при най-лошия вид (съвместно изгаряне на боклуци и едновременна употреба на ПГ 4 и ПГ 5), във формат, използван за потребностите на симулационния пакет.
Изчислено е, че при най-лоши метеорологични условия оптималните концентрации се следят на разстояние до 1131 метра от източника.
„ При атмосферни условия, които разсейват замърсителите в посока към гр. Перник, оптималните концентрации попадат на територията на обитаемото място. Изолиниите на приземните концентрации на замърсителите, попадащи на територията на града, демонстрират стойности на замърсяване, които са в рамките на допустимите правила. При тези изчислени стойности, не може да се чака забележителен негативен здравен резултат върху популацията “, се сочи в разбора.
Там се добавя, че въз основа на математическите данни реализацията на плана нямало да докара до основна смяна във фоновото положение на атмосферния въздух.
„ Смесване на горивото с до 5% неопасни боклуци (RDF) не може да докара до основна смяна в излъчванията , изпускани проведено от инсталацията “, е безапелационен отчетът.
Днес кметът на Перник Вяра Церовска бе безапелационна, че няма да разреши да бъде упражняван гнет на перничани и идеята за чист въздух ще бъде борба, в която всички дружно ще извоюват победа.
„ Премиерът Бойко Борисов също се ангажира с казуса и застава зад всички поданици на града. В тази връзка имах изключителна среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, който по неотложност пристигна в Перник. Взехме решение за осъществяване на голям брой неочаквани инспекции в ТЕЦ-а и цялата индустриална зона на града дружно с способените институции и жители, с цел да установим с акуратност замърсителите на въздуха “, съобщи още Церовска.
Справка в Търговския указател сочи, че в главната си част сдружението е благосъстоятелност на „ Бови Тур “ ЕООД, чийто автентичен притежател е „ Бингам Мениджмънт Лтд “ на англичанина Кристофър Лантери-Мотин. Собственик на част от акциите е също „ Стийм Трейдинг “ ЕАД с едноличен притежател „ Антартио Комерс Лтд “ – Кипър, на Родула Георгиу. Определен дял има и Министерството на енергетиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР