Ще предложа във възможно най-кратък срок отново да се съберем,

...
Ще предложа във възможно най-кратък срок отново да се съберем,
Коментари Харесай

Нинова: БСП тръгва към избори за нов парламент


Ще предложа във допустимо най-кратък период още веднъж да се съберем, с цел да задвижим оперативно работата и да отворим процеса по образуването на регионалните препоръки и с това да приключим цялостния цикъл на отчетно-изборната акция.

Всичко това, което вършим в последните месеци, и ни следва в идващите да правим е в една извънредно динамична политическа среда. Виждате, че нещата се трансформират бързо. Че сме на прага на избори, предварителни или постоянно, само че въпреки всичко би трябвало да сме подготвени, че към този момент сме в предизборна акция. И освен да формираме своите органи, само че и да стартираме подготовка по образуване на политическа стратегия, на послания, на платформа и организация за провеждането на парламентарните избори за тяхното продобиване.

Искам да разясня някои неща, които се случват в последно време, и които съгласно мен в Националния съвет би трябвало да обсъдим и изрично да отхвърлим. Виждам, че остарялата опорна точка за разцепление и разединение в Българска социалистическа партия стартира да отминава след избора на ръководител и избора на нов Национален съвет  на Конгреса. " Големите упования " на нашите политически съперници, представители и анализатори за " страшното разединение " на Българска социалистическа партия се сведоха до напускането на шест души от партията -от над 80 хиляди души. Смятам да затворим тази тематика. Разбира се, те няма да ни оставят намира, непрекъснато ще експлоатират, с цел да наподобява Българска социалистическа партия слаба и разединена. От нас зависи изрично и с обстоятелства да се противопоставим на това.

Виждам обаче задаващата се нова опорна точка. И тя е, че Българска социалистическа партия не е опция, а се е договорила с ГЕРБ и а з- с Бойко Борисов. Разбира се, че това се прави съзнателно, с цел да се отнеме алтернативността на Българска социалистическа партия , градена с доста труд, доста старания и доста жертви в последните четири години. Прави ми усещане кои са представителите на тази теза - хора, които през тези четири години, а и преди тях, бяха съдружни сътрудници на ГЕРБ, министри в кабинета на ГЕРБ, хора, заемащи високи длъжности в страната, с помощта на гласовете на ГЕРБ. И когато ние четири години се борим против този модел с всички последствия на тази битка, те бяха част от този модел. И тогава беше мъчно, само че те мълчаха и съпридружваха на този модел. Сега е елементарно - в този момент Борисов си отива  и е доста елементарно да си анти-Борисов представител и " воин ". Ужасното и грозното в тази обстановка е това да го правиш на гърба на Българска социалистическа партия. Прави ли ви усещане, че всички те хулят Българска социалистическа партия и се съизмерват с Българска социалистическа партия , пробвайки се да лишават нашата алтернативност, потвърждавайки че ние сме се договорили в този момент с ГЕРБ. Обръщам ви внимание на следното - от всички представители, единствени ние за тези четири години отказахме да влезем в държавното управление на Борисов. Отказахме постове. Отказахме всевъзможни оферти. Затова през днешния ден ние имаме право да претендираме, че сме достоверната опция и аз ви приканвам - на всяко място, във всяко присъединяване, във всеки диалог, разбивайте тази неистина с обстоятелства. Факти от миналите четири години -  отвод да влезем в държавното управление, пет вота на съмнение, пет различни бюджета с различни политики, наши протести- Бузлужда, 1 май, митингът пред Министерски съвет. Защото другата опорна точка е, че Българска социалистическа партия се е договорила с Борисов, тъй като не излизала на митингите и крепяла кворума. В това изречение се съдържат три неистини. Парламентарната група не влиза в пленарна зала и не се записва за съвещание. Първата неистина - че крепим кворума. Втора неистина - Българска социалистическа партия не поддържа и не взе участие в митинга. Първи декларирахме поддръжка за митинга. В първия ден на влизането на прокуратурата в президентството цялата парламентарна група бяхме пред президентството. И от този момент до ден сегашен, всеки ден, над 90 дни, има наши участници. Депутатите в София са всеки ден на митинга. Софийската организация е всеки ден на митинга. А вие знаете, че наши членове се включват и по места в митинга. И през днешния ден, в позицията, която ви предлагаме за резолюцията на Екологичен потенциал, още веднъж ще изразим поддръжката си за тези митинги. Това са обстоятелства, които би трябвало да се акцентират на всички места, с цел да не допуснем новата опорна точка да стане мантра, която да се внася в публичното мнение и да разрушава нашата алтернативност.

Другото, което ми прави усещане в последно време, е математика. Тя е доста хубава и значима просвета, има въздействие във всяка сфера на живота, само че може би с доста малко въздействие в политиката. Уви, наши политически съперници, представители, политолози и социолози сега трансформират цялата политика в математика.  Всеки по през целия ден гадае, умува и брои - коя партия какъв брой депутати ще вкарат в Народното събрание. И почват с молива - този с този ще направи коалиция, ще му стигнат гласовете, ще направи държавно управление, другите няма да могат да създадат държавно управление. Предлагам ви да не участваме в тази математика. Предлагам ви да участваме в правенето на политика - такава, каквато е тя. С политики, с проект, с ограничения. Не съм чула никой от водачите на другите партии и тези, които се готвят да влизат в Народното събрание и броят депутатите, да кажат защо ще влизат в Народното събрание. На всяко място би трябвало да насочваме това предизвикателство към тях, с цел да върнем политиката в нормалността. Ще забележим народа какъв брой от нас ще изпрати там, кажете какво ще вършим с страната - по какъв начин ще променим това положение, до което ни докара Борисов, по какъв начин ще върнем разделянето на управляващите, по какъв начин ще върнем силата на парламентарната република, по какъв начин ще има господство на закона. Кажете кой от вас е склонен да преизчислим всички пенсии или да се отстрани комерсиалния статут на лечебните заведения. Или да се заемем с високи технологии и цифрово обучение. Какво ще вършим в земеделието, какво ще вършим във ВиК бранша, по кое време ще почистим България от сметището, в което ни трансформира Борисов? Това е същинският диалог за бъдещия формат на Народното събрание и бъдещите обединения - а не механичния общ брой цифри.

Затова се обръщам и към вас - в идващите седмици ни следва да формираме нашите стратегия и послания, да побързаме с тях и да излезем доста съществено и отговорно пред българския народ с безапелационна поръчка какво предлагаме. Те да са доста ясни, съответни и вероятни - без да обещаваме популистки неща. Защото в идващия мандат ще би трябвало да ги изпълняваме. Вярвам, че Българска социалистическа партия ще взе участие в ръководството и през днешния ден би трябвало да сме доста открити и доста почтени с българския народ какво можем да създадем и какво не можем. Да дадем тази безапелационна поръчка, да си стегнем партията и да тръгнем в този курс за парламентарни избори.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР