Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията ни в

...
Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията ни в
Коментари Харесай

Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията ни?

 Ще повлияе ли приемането на еврото върху спестяванията ни в лв.? Дискусията стана настояща след препоръчаните от ръководещите промени в закона за Българска народна банка, свързани с въвеждането на единната валута. Министерството на финансите и централната банка към този момент оповестиха, че закрепеният курс остава до окончателното привършване на процедурата.

Парламентът ще позволи на държавното управление да договаря с страните членки на еврозоната, Дания и с Европейската централна банка кой да е курсът, по който България ще мине от лев към евро. В момента 1 евро коства 1,95583 български лв.. Институциите дават обещание по този начин и да остане - до момента в който не приемем еврото. А специалистите желаят повече точност и допълнение на текстовете.

Почти 23 години след валутния ръб доцент Красимир Ангарски, министър в служебното държавно управление на Стефан Софиянски, цитира американски създатели. Ангарски е един от хората, работили текст по текст, с цел да има България валутен ръб. И преговаряли с тогавашния началник на Международния валутен фонд Мишел Камдесю.

Последвал валутният ръб. Сега основателят му подлага на критика ръководещите - трябвало по-открито да обяснят какво се прави. И предлага да се добавят текстовете.

Институциите изясняват, че измененията са рутинни, а задачата им е страната ни да бъде изрядна при договарянията за участие в еврозоната. И че до момента в който не влезем в нея, бордът остава. Така беше и при другите страни от еврозоната, които бяха с валутен ръб - Естония и Латвия. 

" Налице е хибридна офанзива към Борда и закрепения курс и към решимостта да се причисли към еврозоната. Абсолютно голословна, жителите и бизнесът би трябвало да бъдат безусловно спокойни ", разяснява финансистът Борис Петров.

Теоретично обаче, в случай че левът излезе от договарянията обезценен, спестяванията ще намалеят. Прогнозата на финансовия министър е през април България да влезе в чакалнята преди еврозоната. Ако това се случи, най-рано 2023-та година можем да минем към еврото, написа " Нова ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР