Ще положа усилия, преговаряйки с Европейската комисия, да подпомогнем закупуването

...
Ще положа усилия, преговаряйки с Европейската комисия, да подпомогнем закупуването
Коментари Харесай

България ще опита да купи научно-изследователски кораб с европари

Ще положа старания, преговаряйки с Европейската комисия, да подпомогнем закупуването на научно-изследователски транспортен съд с европейски пари. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Дарик радио. Той сподели че концепцията страната ни да има сходен кораб е добра и поддържа концепцията на проф Христо Пимпирев, който малко по-рано в същото предаване даде тази концепция.

„ Считам, че е добра концепция. Не единствено за задачите на науката. Не може една страна да е огромна, и не става въпрос за територия или население, а в метафоричен смисъл, в случай че не се опита да мисли в световни категории “, разяснява Дончев. Той подсети, че парите за България в новия бюджет на Европейския съюз са с 8% повече по отношение на настоящия програмен интервал, а по-голямата част от тях ще са за просвета, нововъведения и комерсиализация на научните артикули.

Томислав Дончев даде обещание до седмици да беседва с проф. Пимпирев и да разбере в елементи от какво тъкмо има потребност изследователската ни експедиция и добави, че ще се радва да се вършат изследвания освен на Антарктида, само че и в Черно море.

Вицепремиерът разяснява и обстановката с електронното ръководство в България, като уточни, че са свършени доста неща до момента, само че към момента има един огромен проблем – манталитета на администрацията. „ Много неща бяха свършени във връзка с електронния продан сред администрациите, хиляди ограничения и режими са в развой на смяна, в това число и посредством промяна на законодателството. Най-голямата задача е друга – да сменим манталитета на администрацията. В доста от случаите този нрав е на равнището на публичните нрави от средата на 80-те години, когато чиновникът по формулировка беше началникът на този, който стои от другата страна на гишето. А би трябвало да е противоположното “, сподели Томислав Дончев.

Той разяснява и решението на държавното управление от петък да се спре на изтребителите F-16 Block 70, които да бъдат закупени от американската корпорация Lockheed Martin. „ Българското държавно управление не работи под напън “, акцентира Дончев, в отговор на тезата, че изборът на F-16 е взет малко след визитата на зам.-държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан в София и последвалия телефонен диалог сред премиера Бойко Борисов и държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.

„ Ние не можем да укорим никоя от страните в тази процедура, че всеки си хвали стоката. Това е изцяло обикновено. Всяка от страните използваше разнообразни технологии да убеди освен тези, които вземат решение, в това число и българската общност, кой изтребител е по-добър от другия. Но в последна сметка решението се взема от въпросната комисия в Министерството на защитата, в която участват професионални представители на армията – хора, които ще употребяват тази нова облага “, сподели Томислав Дончев.

Според него думата на 2018 година е промяна. „ Един нов век в никакъв случай не стартира на календарната дата – същинският профил на 21 век се обрисува едвам в този момент и се багра, че всеобщо международните водачи занапред ще се сблъскат с новите действителности “, разяснява той.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР