Ще поискаме Европейската комисия (ЕК) и европейските депутати да изпратят

...
Ще поискаме Европейската комисия (ЕК) и европейските депутати да изпратят
Коментари Харесай

ЕК и ЕП да дойдат незабавно с мисия в България, настояват пострадали от ЧСИ

Ще желаяме Европейската комисия (ЕК) и европейските депутати да изпратят неотложно задача в България, която да ревизира какво се случва със заповедното произвеждане. Това разгласи Ивайло Илиев от сдружението на потърпевшите от частни правосъдни реализатори (ЧСИ) и правосъдната система на конференция в Българска телеграфна агенция, отдадена на порочното правосъдно произвеждане и произвола на ЧСИ.
Измамите са големи. Става въпрос за закононарушения – длъжностни и документни, уточни Илиев и заяви, че пострадали от заповедното произвеждане са над 3 милиона българи.
Той е безапелационен, че над 95% от издадените заповеди за осъществяване по член 410 и член 417 от Граждански процесуален кодекс са оскъдни. Издавани били на закрити съвещания, в несъгласие с Гражданския процесуален кодекс (ГПК), разясни той. „ В Граждански процесуален кодекс е записано „ разпоредително съвещание “, липсва думата „ закрито “, а всички съдии издават дебилни по своята същина заповеди за осъществяване - в отсъствието на страните “, съобщи Илиев.
Самите заповеди за осъществяване се издават само на информация, предоставена от кредитора, която не се ревизира от съда - по този начин било по разпоредба и инструкции на правосъдния министър. „ Декларира се, че доколкото ти е известно, предоставената информация е вярна и съдът в закрито съвещание преглежда предоставената информация, не преглежда доказателства. Той се произнася единствено на предоставена информация “, посочи Илиев и разяснява, че това е оскърбление на съда. „ Съдът нищо не ревизира и го заявява. Ще срещнем европейците с това нещо, тъй като не са му обръщали внимание “, акцентира той.
Неговото пояснение е: „ Няма контракти, които да са приложени, тъй като съдът не ги изисква - такава разпоредба са му издали. Той съблюдава наредби, той не съблюдава закона “.
Случващото се е унизително отношение към правото, към хора и компании, разяснява Илиев. „ Някой те е нарочил за дебитор, определил се е като заявител или заемодател и като се изключи че ти е извадил всичките данни ти е показал и сметката за заплащане пред съда и съдът какво прави – ми не ревизира нищо. Просто на конвейер издава заповеди за осъществяване и не го интересува дали унищожава ориси или не. Това са обстоятелствата “, заключи той.
„ Никой не брои законите, изобщо не му пука. Нито го е боязън, нито го е позор. Защото те са над закона. Превърнали са се в живи питбули и бутони, които ги натискат извън “, разяснява дейностите на правораздаващите Илиев.
„ Съдът взе участие в незаконните схеми “, съобщи той и заяви, че прокуратурата е осведомена, както и ръководители на съдилища.
„ Настояваме за незабавна среща с ръководителя на Софийски градски съд, с цел да спре делата които се преглеждат в закрити съвещания, без авансово издадена заповед “, заяви още Илиев.
„ Приканваме прокуратурата да ревизира в банките кои магистрати какви сметки имат, какви суми има вътре и от кое място са тези пари ", съобщи Цветан Нучев, също пострадал от ЧСИ. Той предложи да се ревизира и кои магистрати са имали сметки и в КТБ, както и за какви суми и от кое място.
Нучев се оплака, че в хода на изпълнителни каузи, без значение, че били приложени европейски разпоредби, съдът споделил в определението си, че нашият парламент не е утвърдил въпросните европейски конвенции и не може да ги вземе под внимание. „ Не взимат под внимание, че сумата по изпълнителния лист понижава с 4000 евро и се получава разлика в хода на делото и решението е в интерес на банката “, уточни пострадалият.
Пострадал задграничен вложител споделя
Като пострадал от правосъдната система и представител на австрийско капиталово сдружение в Пловдив, Ахмет Шакиров описа по какъв начин се ограбват в България задгранични вложители, чрез съда и заповедното произвеждане - „ по бандитско мафиотски метод, употребявайки дадената от страната власт “. Той описа, че преди към половин година от сметката на компанията били изтеглени 18 000 лв., чрез изпълнителен лист. Започнали да търсят повода и открили, че преди 2 години било подадено заявление за издаване на заповед за осъществяване против тях от двама жители на Пловдив, които претендирали, че се дължи сума по контракт покупко-продажба на жилище.
„ Без да показват никакви доказателства, просто подават заявление до районния съд, който се произнася в закрито правосъдно съвещание, че би трябвало да им бъде публикуван изпълнителен лист и им издава изпълнителен лист “, описа Шакиров. Нарушението, както уточни той е, че съдията подава три пъти призовки на неверен адрес и компанията остава неуведомена, т.е. лишена от опцията да възрази. „ Съдията очевидно е била подтиквана, с цел да изпраща на друг от оповестения в Търговския указател адрес, за нея все едно Търговският указател не съществува “, разяснява Шакиров.
„ Научаваме на фаза, откакто парите са изтеглени, минали през ЧСИ, а не сме известени в нито един стадий от това произвеждане “, оплака се той и посочи, че в тази ситуация обиден е австрийски вложител - австрийски жител, който е 100% притежател на сдружението. „ Ощетяват и непознат жители, което се случва по-лесно, тъй като не са осведомени със законодателствата и маневрите, които могат да вършат властимащите съдии по бързите производства “, разяснява Шакиров.
Той описа, че след изтеглянето на сумата от компанията са подали несъгласие до Окръжния съд, който мигновено анулира изпълнителния лист и определението на Районния съд, само че парите към този момент са изтеглени и няма по какъв начин компанията да си ги вземе назад, няма по какъв начин да й се издаде противоположен изпълнителен лист. „ В момента сме завели гражданско дело против тези двама жители, изтеглили нашите пари и ги съдим по общия ред. Оказва се, обаче, че те нямат никакво имущество на тяхно име, т.е. няма какво да им вземем, даже да ги осъдим след година – две - три… “, показа още Шакиров. Той заяви, че посланикът на Австрия е осведомен, изпратена е нота до българското държавно управление, сигнализиран е и Инспектората към Висш съдебен съвет за дейностите на съдията от пловдивския областен съд.
„ Но от Инспектората споделят, че те не могат да вземат отношение, тъй като имало имунитет – съдиите не носели отговорност за позволени неточности . Според Инспектората, това е позволена неточност - съдията пропуснал да влезе в Търговския указател и да изпрати уведомителното известие на адреса, посочен в Търговския указател. Това Инспекторатът го смята като естествена позволена неточност в заповедното произвеждане “, показа Шакиров. " Всяка компания могат да я осъдят като изпратят известието на друг адрес и бъде известена сега, когато са й запорирани сметки, активи и е отнето имущество “, разяснява той.
" В случая нарушаванията са ясни. Никой не отхвърля, че ги има, само че не може да се потърси отговорност от съдията ", оплака се още той.
„ Може да се потърси отговорност, тъй като съдията е направил документно и длъжностно закононарушение “, счита Ивайло Илиев и посъветва Шакиров да сезират Европейска комисия и Европейския парламент, както и да подадат сигнал до прокуратурата.
Обръщайки се към представителите на Европейски Съюз Илиев съобщи: „ Нали виждате каква страна имате в Европейски Съюз, призната за пълновръстен член. Прибирате членски импорт на държава-членка, разпределяте европейски средства, отпуснали сте (вие - ЕС) големи средства за пригаждане на нашето право и нашия Граждански процесуален кодекс с европейското право. Тези пари са изхарчени и нищо не е свършено. Няма указател на делата. Не може да се разбере какъв брой са делата в районните съдилища, минали по заповедното произвеждане. Няма и регистри, в които да се вписват постановените правосъдни актове по тези прословути заповедни производства, които да могат да бъдат преведени и изпратени на Екологичен потенциал, Европейска комисия, съда в Люксембург или съда в Стасбург. Няма, тъй като не са издавани “.
Той разгласи още, че Сдружението на потърпевшите от ЧСИ и правосъдната система ще организира срещи с посланика на Австрия в България, също с посланика на Румъния, че приготвят среща и с представители на съветското посолство, а идната седмица ще сезират и американското посолство, тъй като има и американски жител, пострадал от ЧСИ – българин, който о 30 години той живеел в Съединени американски щати и е американски жител. Ще се обърнем към всички посолства, има и потърпевши от заповедното произвеждане англичани и ирландци с парцели в Банско и Разлог, добави Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР