Ще подкрепим президентското вето за Закона за военното разузнаване -

...
Ще подкрепим президентското вето за Закона за военното разузнаване -
Коментари Харесай

БСП подкрепя президентското вето за Закона за военното разузнаване

Ще подкрепим президентското несъгласие за Закона за военното разузнаване - военнослужещ би трябвало да оглави работа " Военна информация ".
Това сподели националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Николай Цонков по време на дебатите по президентското несъгласие върху Закона за военното разузнаване,
" Между другото към този момент за следващ път обсъждаме подобен значим въпрос, обвързван със службите за сигурност ", уточни още Цонков.
Според него става въпрос освен за една работа, а за метод, по който се подхожда към службите за сигурност. Той изрази аргументите, заради които Българска социалистическа партия е срещу законопроекта и за ветото на президента.
" На първо място ми се желае да посочи, че " Военна информация " е част от системата за защита, част от Министерство на защитата, част от системата на въоръжените сили и като такава тя би трябвало да действа съгласно избрани правила. Такива правила са централизирано ръководство, единоначалие, което би трябвало да има. Не на последно място - политически неутралитет ", добави още Цонков.
Той регистрира, че военнослужещите имат избрани подготовка, умения и познания и по тази причина съгласно него ръководителят на тази работа би трябвало да е военнослужещ .
Според него, в случай че бъде назначено цивилно лице, значи, че то може да е било член на някоя партия. " Тук задавам въпроса съблюдаваме ли този принцип на политически неутралитет и по какъв начин ние сътворяваме условия, че този човек ще бъде безпристрастен, равноотдалечен от всички и ще си прави съзнателно в полза на системата национална сигурност, своите отговорности.
Очевидно тук има една друга концепция - преди всичко тази система да бъде овладяна. Тя да бъде част от концентрацията на надзор върху службите за сигурност, тъй като тя е единствената, която се намира отвън директния обхват на Министерски съвет ", добави още Цонков.
Той попита има ли сигурност това цивилно лице дали няма да обслужва и частни ползи. " Ние считаме, че тази смяна се прави за избран човек ", посочи още депутатът от Българска социалистическа партия. Той насочи апел към депутатите да премислят позицията си по закона. " Не потъпквайте системата за национална сигурнос т ", прикани националният представител Николай Цонков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР