Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията

...
Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията
Коментари Харесай

Ще подкрепи ли България Глобалния пакт на ООН за миграцията?

Ще поддържа ли България Глобалния пакт на Организация на обединените нации за миграцията Все още не ясна позицията на България по Глобалния пакт на Организация на обединените нации за миграцията. След като в понеделник след Коалиционен съвет ръководителят на Парламентарна група на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи, че държавното управление няма да поддържа пакта, през днешния ден на взаимно съвещание на Външната, Вътрешната и Социалната комисии в Народното събрание стана ясно, че ръководещите не са се отказали да подпишат документа и към момента обмислят решението си.
 
На 10 и 11 декември пактът следва да бъде гласуван на междуправителствена конференция в Мароко. С аргумента, че е несъответстващ със суверенитета на страните им, досега от пакта публично се отхвърлиха Съединени американски щати, Унгария и Австрия. Подобни дейности разискват и други страни. Позицията на България за момента остава неразбираема.

 
Българското държавно управление няма да поддържа и да се причисли към Глобалния пакт за миграцията на Организация на обединените нации, съобщи в понеделник ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след Коалиционен съвет на ръководещата коалиция: " Днес на съдружен съвет взехме решение, парламентарните групи,учасйвтайки в този спор и позицията, която ще има българското държавно управление, е да не се присъединим към Глобалния пакт на Организация на обединените нации за миграцията ".
 комисии Миграция БГНЕС
На днешното съвещание на трите парламентарни комисии, имащи отношение към тематиката, външният министър Екатерина Захариева опита да изясни на депутатите, че пактът ще е от изгода за България: " Цялото название на самия пакт е Глобален пакт за безвредна, регламентирана и законна миграция. Основната цел на този пакт е в действителност да се противодейства на противозаконната такава и да се вкарат общи задължения и правила, незадължителни и не правно обвързващи за страните членки. Унгария и Австрия са оповестили, че няма да се причислят към него. Факт е, че България е външна граница на Европейски Съюз, към който се стремят мигранти от разнообразни страни. Общо взето, всички външни граници са декларирали значимото желание да се причислят. Надявам се, и това е мнението на всички специалисти, които ние събирахме с тримата министри, откакто започнаха дебатите и мненията в обществото, че в по-голямата си част от ограниченията, този пакт ще бъде от изгода за България, в сравнение с би имало негативи от неговото присъединяване ".-->

 
Със или без България на 10 декември в Мароко този пакт ще бъде признат, съобщи ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова: " Правни причини за неподкрепа няма. Има политическо противоречие, несъмнено това ще бъде и повода България да не поддържа този пакт. Няма също и нужда и не трябва да се прави паралел с Истанбулската спогодба, тъй като този пакт е правно необвързващ, а Истанбулската спогодба не е такава. Смятам, че имаме задоволително учредения българското държавно управление да вземе своето решение. Затова ние имаме болшинство, с цел да кажем в действителност какво бихме решили да вършим ".
 комисии Миграция БГНЕС
На питане на Дарик каква е позицията на България и страната ни ще подпише ли Глобалния пакт за миграцията на Организация на обединените нации, от Външно министерство на 22 октомври дадоха отговор, че България поддържа окончателния вид на плана, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни.
 
Чехия разгласи, че няма да се причисли към миграционния пакт на Организация на обединените нации. Тази заран чешкото държавно управление е гласувало да не подписва съглашението, съобщи държавен източник. Пактът не прави задоволително разграничаване сред легална и незаконна миграция, обявиха по-рано представители на управляващите в Прага.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР