Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт

...
Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт
Коментари Харесай

Плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни

Ще плащаме сред 100 и 500 лева за механически паспорт на домовете ни. До 2022 година всички здания би трябвало да имат документ дали са изправни и да си платят за това.

В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в здания, които са остарели и зле поддържани. Затова би трябвало да се направи проучване, което да каже какво по постройките се е амортизирало. Проверяват се всички детайли на постройката - електрическа инсталация, ВиК, издръжливост на материала, енергийна успеваемост и сеизмичната резистентност.

Цените за инспекцията варират сред 3 и 5 лв. на кв.м, или 200 лв. за гарсониера от 40 кв.м. За 6-етажна постройка това прави към 6000 лв.. Съветът на експертите е домоуправителите да стартират да събират пари преди да настъпи крайният период – 2022 година.

Панелните блокове, строени главно през 60-те и 70-те години на предишния век, към този момент наближават края на експлоатационния си живот. За разлика от колите, които ревизираме всяка година, малко на брой са притежателите на жилища, които знаят в какво положение са домовете им.

До 2022 година старите здания би трябвало да бъдат паспортизирани, т.е. да минат профилактичен обзор, с цел да е ясно какъв брой още живот им остава, осведоми Нова телевизия.

След обследването би трябвало да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има заплаха от сриване при земетресение.

След приключване на периода кметът на общината може да разпореди правенето на паспорт от името на етажната благосъстоятелност и след това да си вземе парите по правосъден път. Затова специалистите поучават домоуправителите да стартират да събират пари овреме.

Според специалисти съществуването на механически паспорт автоматизирано ще вдигне цената на парцелите.

 

novini.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР