Ще плащаме ли в крайна сметка по-високи сметки за топлинна

...
Ще плащаме ли в крайна сметка по-високи сметки за топлинна
Коментари Харесай

Сложната математика на парното или какво не можа да обясни КЕВР

Ще плащаме ли в последна сметка по-високи сметки за топлинна сила, макар историческите сривове на петролните пазари и дооворените съществени понижения на природния газ за България? Този въпрос разтревожи хората, откакто от Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ оповестиха предлагането си от 1 юли цената на топлинната сила да се увеличи сред 15 и 22 на 100, като най-големият скок се планува за София. Защо е належащо нарастване, откакто от 5 август 2019 година цената на природния газ, който купуваме от „ Газпром “, поевтиня с над 40 на 100, а клиентите на „ Булгаргаз “ и клиентите на топлофикациите чакат да им бъдат върнати надвзетите пари, недоумяваха всички, които този проблем визира. Намеси се и министър председателят Бойко Борисов, който изиска промяна на състава на енергийния регулатор, чийто мандат така и така е изминал. Министър-председателят откри и политически подтекст: „ Да, през годините топлофикациите са задлъжнели доста, тъй като не подвигаха, и при Орешарски не подвигаха цената “, разяснява той.

След кашата, която забъркаха, шефът на регулатора Иван Иванов даде ексклузивен брифинг, в който изясни, че предлагането на КЕВР било неправилно разбрано и в действителност през идната зима ще плащаме приблизително с 14% по-малко за топлинна сила спрямо миналия зимен интервал. Това незабавно породи ново неразбиране измежду клиентите на топлофикациите - по какъв начин по този начин цените ще се вдигнат, пък ще плащаме по-малко?

„ Мениджър нюз “ потърси мнението на специалисти, които да обяснят какви сметки ще плащаме и по-добра ли е новата методика на КЕВР за пресмятане на цените за една година напред по отношение на остарялата.

***

Крайният консуматор ще бъде миропомазан

Христо Казанджиев, енергиен специалист, Български енергиен и минен конгрес

Към сегашния миг това, което имаме дефакто, са предложенията на топлофикациите за нови цени на топлинната сила за ценовия интервал от 1 юли 2020 до 31 юни 2021 година Според тези оферти средногодишната цена е по-ниска по отношение на тази за предходния интервал 2019-2020 година Конкретно за „ Топлофикация “ София понижението е с 15%.

Объркването, че с поисканото 22% нарастване от столичното сдружение, сметките през зимата ще се вдигнат, беше заради обстоятелството, че доста погрешно бяха обяснени тези промени, които настъпват с смяната в цената на природния газ. Хората започнаха да съпоставят несравними неща – цена за месец със среднопретеглена цена, която е за година.  Това, несъмнено, има връзка, само че не директна, а индиректна.

Всъщност месечната цена на парното през май е по-ниска с 22% по отношение на в този момент препоръчаната средногодишна цена. И с компенсирането поради понижената цена на природния газ с над 40% от 5 август 2019 година, крайните консуматори ще бъдат облагодетелствани, разноските им за топлинна сила като годишен прорез ще бъдат по-ниски по отношение на предходната година. В месечен прорез, несъмнено, също ще бъдат по-малки, изключително през летния интервал. Според наклонността сега на пазара на петролни деривати и на природен газ, през този отоплителен сезон цената ще бъде доста по-ниска от тази през предходния интервал. И потребителите ще заплащат по-малко за топлинна сила.

Но наклонността за ниски цени на петрола в последните 2 седмици се промени. Цената на петрола още веднъж стартира да се повишава, като към сегашния миг е към 37 $ за барел - покачването с към 30-35%. Очакванията са тя да се възвърне на равнищата отпреди 6-7 месеца, т.е. от порядъка на 45-50 $ на барел и тези упования са калкулирани в прогнозната цена на КЕВР.

По мое персонално мнение, среднопретеглената цена на природния газ за целия годишен интервал по планирани данни е занижена. Аз чакам цената на природния газ да се усили през зимния интервал и средногодишната цена да бъде повече от 30 лв. на мегават. Все отново се планува една опция КЕВР да направи настояща промяна на цената при положение, че природният газ нарастне или поевтинее с повече от 15%.

И тук поражда един абсурд – към сегашния миг цената на природния газ, по която купува „ Булгаргаз “, към този момент е по-ниска с над 15% от тази, която е калкулирана в предлагането на „ Топлофикация “ София - среднопретеглената цена в предлагането на столичното сдружение е 26-27 $ на мегаватчас, а настоящата цена за месец юни е 22 лв. на мегаватчас.

Още в този момент ли би трябвало да се ревизира цената, или ще се приложи различен метод? КЕВР е изправена пред съществени провокации. Затова, колкото по-рано се създаде методика, основана на средномесечна цена, платима незабавно от потребителите, толкоз по-добре.

Нужна е радикална смяна на методиката, която да е направена по един по-опростен модел, с цел да бъде ясна на крайните консуматори, не за специалистите. Да е направена по този начин, че крайният консуматор да може да си направи съответните калкулации или чисто по индивидуален метод да прави оценка справедливостта на препоръчаната цена. А тя би трябвало да се дефинира не на годишна база, а на месечна. Ако цената на парното се дефинира всеки месец, хората ще са наясно и ще вършат съответните корелации сред цената на природния газ и цената на парното - по този начин, както пресмята и „ Булгаргаз “. През зимният интервал сметките ще бъдат доста по-високи от лятото, което, несъмнено, е напълно обикновено.

Така че сегашната методика би трябвало да бъде модифицирана. Разбира се, в началото ще се приложи тази, която се предлага сега, тъй като смяната изисква време. Това би трябвало да бъде доста ясно обяснено и на уеб страницата на КЕВР или в обществени изяви.

***

Големият плюс е, че цените към този момент са обвързани с пазара

Калоян Стайков, Институт за пазарна стопанска система

Има няколко промени в наредбата за ценообразуването в енергетиката, които влизат в действие едновременно. Първата е, че цената на топлинната сила няма да се дефинира на три месеца, а един път на 12 месеца, като се планува опция за корекции в границите на този интервал, в случай че има разминаване сред планирана и осъществена цена.

Другото е, че към този момент не се гледа обратно – каква е била цената на петрола и дериватите през последните 9 месеца, а се гледа напред и се пресмята планирана цена на база на газовите хъбове в Холандия и Германия. Големият плюс е, че в този момент цената на природния газ е доста по-силно обвързана с цената на пазарните фактори и смяната се вижда незабавно. Докато преди имаше един занимателен резултат и незабавно започваха спекулации – цените на газа са ниски, а вие увеличавате топлинната сила. Но това е с 9 месеца закъснение. Сега имаме уеднаквяване на методиките, които се употребяват за контролиране и на трите типа услуги – за електричество, ВиК и топлинна сила

Изчисленията на цената на топлинната сила няма по какъв начин да стават месец за месец – това е убийствено освен за КЕВР, тъй като представете си какъв брой отчети и съвещания би трябвало да има комисията, само че и за фирмите, тъй като те няма да имат прогнозируемост какво тъкмо се случва, какви потоци ще имат, по какъв начин ще влагат, по какъв начин ще си провеждат оперативния капитал. 12-месечният интервал е за освен улеснение на процеса, само че и възстановяване на средата, в която работят ткомпаниите. За потребителите също е добре, тъй като няма да има огромни шокове в цената. Те знаят какво се случва в идващите 12 месеца.

Естествено, този способ крие риск – да има отклоняване сред планирана и осъществена цена. Той обаче се нулира в идващите ценови интервали.

Предложението за нарастване с към 20% на топлинната сила е на база на цената, която имаме към юни, то беше предшествано от понижение с към 40% на пирродния газ от април, след което и цените на топлофикациите паднаха с към 20%. Но поради прогнозата, че цената на природния газ ще се възвърне през идващите 12 месеца, се желае и корекцията в цената на топлинните сдружения.

Отделно ще бъдат върнати и надвзети пари за интервала от 5 август 2019 година до края на март 2020 година Това е интервалът, в който потребителите са плащали по-високи сметки. Надплатените суми ще бъдат приспаднати от идващите сметки. По същия метод, както го прави да вземем за пример „ Софийска вода “ – на всеки три месеца те имат корекции в сметките според от потреблението. Това, което дължите, първо ще се приспадне от насъбраното обвързване на топлофикацията към вас и по-късно клиентът ще си заплати дължимото.

Не могат да се създадат съответни сметки повече или по-малко ще се заплаща за парно през идващата зима, тъй като всичко зависи от потреблението, както и от времето. Ако есента и зимата са студени, ще се заплаща повече, тъй като предходната зима беше нетипично мека.

Това, което се прави, е позитивна стъпка, само че винати са значими детайлите. Сега стартират публичните разисквания, а какво ще се случи – ще забележим до края на месеца.

***

Комбинирано гориво може да понижи себестойността на топлинната сила

Емил Георгиев, ръководител на Федерацията на потребителите

До 9 юни КЕВР би трябвало да дефинира какви надвзети средства „ Булгаргаз “ ще върне на сдруженията. Това би трябвало да стане в период от 2 седмици. След това би трябвало да се възстановят средства на хората. Аз смятам, че пари в брой няма да се връщат, а ще се приспаднат от сметките. Нещата се усложняват с това, че КЕВР счита да усили цената на парното от 1 юли. Тук се прави „ гимнастика “ по отношение на дълга на топлофикационните сдружения към НЕК. Защото НЕК поема загубите на „ Топлофикация “ София най- към този момент, които са порядъка на 300- 400 млн. лв.. Логиката на КЕВР е да понижи тежестта на НЕК. Това е вярно, тъй като с покриването на загубите на „ Топлофикация “ София, НЕК утежнява цената на електрическата енергия на битовите консуматори. И когато се вкара ред в „ Топлофикация “, тогава към този момент НЕК няма да е задължена да покрива тези загуби. Защото топлинната сила е и обществена сила. Въпросът е да не бъдат ограбвани потребителите, които не са отговорни, че някой в топлофикационното сдружение не е правил нищо. Най-вече в София, тъй като сдружението е на Общинския съвет, който до момента не си е търсил правата.

Знаете нашето отношение към предходните управления на „ Топлофикация “ София – беше извънредно отрицателно и персонално аз съм ги наричал „ потребителския Франкенщайн “.

На 3 юни 2020 година ние имахме за първи път от 15-20 година среща с новото управление на „ Топлофикация “ София. Предложихме да се направи потребителски съвет към сдружението, с цел да бъдат предпазени правата на 450 000 консуматори. Имахме доста градивен диалог и се надявам, че проблемите, които идват при нас, ще се вземат решение с преимущество.

Ние поставихме въпроса и за качеството на горивото, което се употребява в топлофикационните сдружения. Защото може да се окаже, че гориво от качествени боклуци RDF в композиция с газ, може да докара до понижаване на цената на топлинната услуга.

Използване на такова гориво е процедура в някои страни. Ние им предложихме даже да се направи кръгла маса по този въпрос. Защото от една страна ще се оползотвори отпадъка на България при непоколебим надзор и доза на качествени боклуци в RDF - нас не ни интересува Италия какво внася. Тогава да се напарви сметка какъв брой ще се понижи себестойността на топлинната услуга.

И друго, за което настояваме пред министерството на енерегтиката и комисиите в Народното събрание, е да се премине към цялостно въвеждане на хоризонтална сградна апаратура, при което заплаща единствено този, който употребява. По този метод ще се лимитират и кражбите.

Автор: Даниела Денева
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР