Ще паднат ли цените на тока и парното, след като

...
Ще паднат ли цените на тока и парното, след като
Коментари Харесай

Еленко Божков пред novini.bg: Сметките на потребителите за топлото ще намалеят с 1- 2 лева месечно

Ще паднат ли цените на тока и парното, откакто бяха понижени с 40 на 100 доставките на природен газ от Русия точно на националния ни празник 3 март? С този потребителски въпрос се обърнах за коментар към Еленко Божков. Той е роден през 1953 година в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в 7-то Велико народно събрание. Бил е основен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на Топлоелектрическа централа "Марица-изток 3 ". Божков е прочут енергиен специалист и някогашен комисар в ДКЕВР. Сега взе участие в Стратегическия съвет към президента Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на.

"Цените на топлинната сила би трябвало да бъдат понижени както за всички битови консуматори, по този начин и за обществените и публичните институции.

Направих калкулации на база на това, умалението на природния газ е с 40%, като заложих тъкмо такава редукция към изчисленията на КЕВР за м.г. То така и така тази цена ще влезе в действие от 31 октомври и ще е годна 11 месеца. Дали понижението ще е 40 на 100 през всичките тези 11 месеца до юли, не зная. Разбирам, че за другите месеци спадането ще е в друга степен, защото формулата, по която се пресмята е 70:30 като 70% са индексирани, а 30 на 100 са на база на петролни деривати.

Как новите цени на газа ще се отразят на джоба ни?

Към този миг понижението ще е 40%. Излиза, че топлинната сила в София би трябвало да е по-евтина с 27%, като преференциалната цена на еленергия би трябвало да е също толкоз.

Възможното смаляване в Пловдив, където има когенерация, основана върху парогазов цикъл, е в порядъка на 21% както за топлинната сила, по този начин и за еленергията.

Технологията на бутален когенератор за Топлоелектрическа централа Варна, ще поевтини сметките с до 24%.

Най-общо и опростено казано, сметките би трябвало да намалеят с от ¼ до 1/5 за топлинна сила. При тока има значение каква ще бъде такса обвързване към обществото, когато се върнат обратно с 11-12 месеца цените на природния газ. Възможно е цената на обвързване на обществото, която плащаме всички битови консуматори, дребния и огромния бизнес, да падне с към 4 лв. на мегаватчас, което приравнено на киловатчас, няма и половин стотинка.

Експерт: Когато цената на тока тръгне нагоре, това постоянно става след дълго отсрочване

Това във вашата и моята сметки и в тези всички консуматори ще е надолу с от 1 лев до 2 лв. месечно. Дотук всичко е една доста добра стъпка в изгода хората. Тя обаче не дава пояснение на значими въпроси – за какво във формулата за пресмятане на нашите сметки е закрепено съотношението 70:30, за което споделих по-напред? Такова ли е съотношението в другите 4 страни, които също бяха наранени от т.нар.демонополизиране и се възползваха от антимонополните дейности на Европейска комисия?

Защо са определени за съпоставяне френски, немски и италиански хъбове, а не данните от холандската борса, да вземем за пример? Или пък британската, които са представителни тържища с история и подсигуряват по-голямо понижение за потребителите. Отговорите на тези въпроси, ще дадат ясна визия по тази причина дали нашите ползи са изтъргувани вярно и добре ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР