Ще отпуснем 250 000 лв. за вътрешен ремонт на сградата

...
Ще отпуснем 250 000 лв. за вътрешен ремонт на сградата
Коментари Харесай

Зико готов да тръгне с родители в София, за да търси пари за Хуманитарната гимназия

Ще отпуснем 250 000 лева за вътрешен ремонт на постройката на Хуманитарната гимназия. Още на следващия ден ще изпратя бригади от „ Жилфонд”, с цел да открият какви са най-сериозните проблеми”, заяви кметът Здравко Димитров по време на публичното разискване на Бюджета на Община Пловдив за 2022 година Обещанието му бе в отговор на апела на родители да се вземат незабавни ограничения за постройката, която е монумент на културата, и която е в сериозно положение.

За казуса алармираха, родители пристигнали в залата на Общинския съвет.

„ Сигнализирахме за казуса всички институции – Община Пловдив, Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание, още през януари 2018 година Слава богу, представителят на основна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното наследство” арх. Слави Славов реагира незабавно. Месец по-късно той ни изпрати констативен протокол, в който написа, че изключително застрашаващо е положението на корнизите, които могат всеки миг да паднат и слагат в риск живота на възпитаници и учители. Месеци по-късно основният арх. На регион „ Централен” арх. Петър Петров удостовери мнението на арх. Славов и сложи период от 10 месеца да бъде направен механически план за реституция и консервация. Този план към този момент е координиран, само че в бюджета не слушам да има заложени средства за пускане на процедурата”, сподели Елена Филипова, родител на дете, ученик на учебното заведение. Тя попита за какво в случай, че администрацията знае, че един подобен план се придвижва към две години, не са заложени средства, с цел да стартират ремонтните действия незабавно.

„ 2000 възпитаници и 150 учители са сложени в мизерни условия, натъпкани като сардини. Дворът е като след бомбардировка, постройката също. Когато подехме самодейността, ми се обадиха ученици на учебното заведение, които споделиха, че то е било в същата обстановка и преди 10 или 15 години”, сподели още тя.

Здравко Димитров разяснява, че и той има предпочитание ремонтите да стартират незабавно, само че средства няма. Каза, че се чака финансиране от държавното управление и даде обещание, че е подготвен персонално дружно с родителите на деца от учебното заведение да отиде в София и да води диалози за казуса. Той напомни, че за учениците от Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „ Княз Александър I” ще бъде издигната нова постройка на стойност 6 500 000 лева

Отговорът му не удовлетвори родителите и те приканиха за по-бързи дейности.

„ Всички разбираме, че обстановката със постройката на Хуманитарната гимназия не е добра. Но желая да споделя, че в Пловдив има още 25-26 учебни заведения, които също не са ремонтирани и санирани. Сумите нужни за тези огромни поправки са сред 150-200 млн. лева Пари, които няма по какъв начин общината да отдели и с цел да не се проточват ремонтите десетилетия, ние търсим финансиране както от страната, по този начин и от европейски програми”, разяснява и зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов.

Той изясни, че с отделените средства ще започва ремонтът, който ще продължи и следващата година.

Едно от предложенията на жители за бюджета бе средства от парите, заложени за възнаграждения за външни услуги, които са на стойност 9 500 000 лева, да отидат за цялостния ремонт, реституция и консервация на една от най-емблематичните здания на Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР