Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за

...
Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за
Коментари Харесай

България с послание за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”

Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за основаване на международна дестинация „ Древни цивилизации ”. Такава самодейност би съдействала за по-доброто опознаване на международното културно завещание. Надявам се тази самодейност да бъде подкрепена от СОТ и за България ще е извънредно значимо да e неин основател. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на втория Международния конгрес на античните цивилизации и историческите направления. Ще отправим обръщение към районите с антични култури за присъединение към концепцията за сходна дестинация, която ще е отворена за доста участници. Министър Ангелкова посочи, че положително начало за реализацията на тази концепция е включването на обекти, които са в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Сред формалните посетители на Международния конгрес на античните цивилизации и историческите направления са заместник-генералният секретар на СОТ Хайме Санклементе, ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов, ръководителят на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, зам-министърът на културата Амелия Гешева, министри и ръководители на туризма, представители на обществения и частния бранш в бранша и обвързваните с него промишлености, интернационално приети специалисти в региона на културата и опазването на културното завещание. Форумът се организира на 15 и 16 ноември 2018 година в София, като България е хазаин за повторно на събитието от този сан.

Конгресът цели да изследва и по какъв начин връзката сред културата и туризма основава благоприятни условия за стопански напредък и обществено развиване, уточни министър Ангелкова. И добави, че туризмът потвърди капацитета си като един от главните генератори за напредък на международната стопанска система и се развива с ускорени темпове през последните десетилетия. Секторът има дял от 10,4 % от международния Брутният вътрешен продукт, даващ претовареност на над 313 млн. души по света.

В България той основава към 13 на 100 от брутния вътрешен артикул и е измежду водещите стопански браншове.

Работим настойчиво страната ни да се наложи като 4-сезонна дестинация с нейните към този момент световноизвестни зимни и морски курорти и прелестни плажове, осведоми министърът. Според нея страната следва да бъде открита и с благосъстоянието си на минерални извори, СПА комплекси и голф стадиони на международно равнище. На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически монументи и обекти, които вършат България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и просвета, разяснява министърът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР