Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за

...
Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за
Коментари Харесай

Иницираме създаването на световна туристическа дестинация „Древни цивилизации”


Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за основаване на международна дестинация „ Древни цивилизации ”. Такава самодейност би съдействала за по-доброто опознаване на международното културно завещание. Надявам се тази самодейност да бъде подкрепена от СОТ и за България ще е извънредно значимо да e неин основател. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на втория Международния конгрес на античните цивилизации и историческите направления. Ще отправим обръщение към районите с антични култури за присъединение към концепцията за сходна дестинация, която ще е отворена за доста участници. Министър Ангелкова посочи, че положително начало за реализацията на тази концепция е включването на обекти, които са в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Сред формалните посетители на Международния конгрес на античните цивилизации и историческите направления са заместник-генералният секретар на СОТ Хайме Санклементе, ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Вежди Рашидов, ръководителят на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, зам-министърът на културата Амелия Гешева, министри и ръководители на туризма, представители на обществения и частния бранш в бранша и обвързваните с него промишлености, интернационално приети специалисти в региона на културата и опазването на културното завещание. Форумът се организира на 15 и 16 ноември 2018 година в София, като България е хазаин за повторно на събитието от този сан.

Конгресът цели да изследва и по какъв начин връзката сред културата и туризма основава благоприятни условия за стопански напредък и обществено развиване, уточни министър Ангелкова. И добави, че туризмът потвърди капацитета си като един от главните генератори за напредък на международната стопанска система и се развива с ускорени темпове през последните десетилетия. Секторът има дял от 10,4 % от международния Брутният вътрешен продукт, даващ претовареност на над 313 млн. души по света.

В България той основава към 13 на 100 от брутния вътрешен артикул и е измежду водещите стопански браншове. Работим настойчиво страната ни да се наложи като 4-сезонна дестинация с нейните към този момент световноизвестни зимни и морски курорти и прелестни плажове, осведоми министърът. Според нея страната следва да бъде открита и с благосъстоянието си на минерални извори, СПА комплекси и голф стадиони на международно равнище. На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически монументи и обекти, които вършат България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и просвета, разяснява министърът.

Разбира се, би трябвало да продължим да работим доста, с цел да доразвием капацитета си и тази година лансирахме самодейностите за основаване на Карта на стоте европейски туристически обекта и Общ Балкански туристически артикул, сподели министър Ангелкова. Министерството на туризма създаде нова интерактивна уеб-базирана платформа и мобилно приложение, наречено iLoveBulgaria, което дава информация за значимите български туристически обекти. В развой на основаване е и Единната система за туристическа информация.

Тези и други сходни ограничения доведоха до следващите рекордни резултати за български туризъм, изясни министърът. Тя посочи, че през 2017 година общият брой туристически визити на чужденци в България е 8 882 747, което е с над 1,8 млн. повече от популацията на страната. Според последните данни за 2018 година, задграничните туристически визити у нас са нарастнали с 31% по отношение на 2015 година, заяви още тя. И разяснява, че България, безспорно, се трансформира в конкурентна и привлекателна целогодишна дестинация.

Историческите направления като „ По пътят на коприната “, „ Ориент експрес “ и други са въодушевили доста пътешественици и могат да играят голяма роля за разпространение на районите, сподели зам.- генералният секретар на СОТ Хайме Санклементе. И добави, че са нужни взаимни старания и продан на положителни практики и опит. Сред целите на СОТ е да се генерира спомагателна добавена стойност за всички страни, гарантиране на сигурността на пътуванията, дигитализацията и нововъведенията в бранша, осведоми още Санклементе. Той беше безапелационен, че този конгрес ще повлияе на развиването на туризма на национално и интернационално равнище.

Този конгрес е доста значим и ние би трябвало да знаем, че визитната картичка на туризма у нас е неговото културно завещание, съобщи Вежди Рашидов, ръководител на парламентарната комисия по просвета и медии. И подчертава, че България има своето справедливо място в международната просвета. Той благодари на министър Ангелкова за организирането на форума и поредните начинания в популяризирането на страната и историческите й благосъстояния.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР