Ще отнеме години на света, за да се възстанови от

...
Ще отнеме години на света, за да се възстанови от
Коментари Харесай

ОИСР: Възстановяването от епидемията ще отнеме години

Ще отнеме години на света, с цел да се възвърне от пандемията, предизвести Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Генералният секретар Анхел Гурия показва още, че " икономическият потрес към този момент е по-голям, в сравнение с финансовата рецесия ", както и че вярването, че стопанските системи ще се възстановят бързо са " празни очаквания ".

Скорошното предизвестие на организацията, че коронавирусът може да понижи на половина международния напредък до 1,5%, към този момент звучи " прекомерно оптимистично ", споделя пред BBC Гурия. Той прикани държавните управления " да скъсат разпоредбите за разноските ", с цел да обезпечат бързи проби и лекуване за Covid-19.

Макар че броят на банкрутите и изгубените работни места остава неразбираем към този момент, Гурия твърди, че страните ще би трябвало да работят по възобновяване на стопанската система години наред. По-рано през днешния ден общественият министър на България Деница Сачева съобщи, че по 1 300 българи губят работата си всеки ден.

Гурия уточни още, че най-големите стопански системи в света ще изпаднат в криза през идващите месеци. Рецесията е две поредния тримесечия на стесняване на стопанската система.

" Дори и рецесията да не обхване целия свят, ще имаме или застоялост, или негативен напредък в редица стопански системи, в това число в някои от по-големите ", добавя той.

Икономическата неустановеност, която епидемията основава, вкарва стопанските системи в по-голям потрес, в сравнение с терористичните офанзиви от 11 септември или финансовата рецесия от 2008 година

" Причината е, че знаем какъв брой време ще ни отнеме, с цел да възстановим безработицата на сегашните равнища, защото не знаем и какъв брой ще останат без работа. Не знаем и какво ще отнеме, с цел да надигнем на крайници стотиците хиляди дребни и междинни предприятия, които в този момент страдат ".

Гурия прикани държавните управления да скъсат актуалните бюджетни рамки и " да употребяват всичко допустимо ", с цел да се оправят с рецесията. Разбира се, предизвести той, натрупването на още дълг ще натежи над страните, които към този момент са съществено задлъжнели. България не е измежду тях - държавният дълг на страната ни е едвам една пета от стопанската система.

Само преди седмици членовете на G20 смятаха, че възобновяване ще е под формата на буквата V - малко, само че остро стесняване, последвано от бързо възобновяване. " Още тогава това бяха празни очаквания ", счита той.
 Икономиката: В нещастието на ковид и по-късно
Икономиката: В нещастието на ковид и по-късно

Ако оптималната цел на ограниченията през днешния ден е да запазим здравето на по-възрастните, би трябвало да помислим и в каква среда ще живеят те след пандемията
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР