Ще останат ли задължителни маските и след 31 март? Това

...
Ще останат ли задължителни маските и след 31 март? Това
Коментари Харесай

Ще останат ли задължителни маските на закрито от 1 април?

Ще останат ли наложителни маските и след 31 март? Това към момента не е ясно, само че към този момент е несъмнено, че ще има законодателни промени. Според тях здравното министерство и районните инспекции ще могат да постановат ограничения.

Болки в гърлото и упорита кашлица водят Живко Шопов в кабинета на персоналния му доктор. Той е от пациентите, които постоянно носи своята маска.

Отпада ли в действителност наложителното носене на маски на закрито? В края на предходната седмица Министерският съвет разгласи, че изключителната епидемиологична конюнктура няма да бъде удължена и от 1 април отпадат въведените от здравното министерство ограничения, измежду които и носенето на маски. Според заместник-председателя на парламентарната здравна комисия обаче маските остават наложителни и след 1 април, в случай че здравният министър не анулира заповедта си.

" Извънредна епидемиологична конюнктура е здравно-организационен прийом, който се анулира и вкарва от държавното управление. до момента в който обособените ограничения с носенето на маски са въведени от Министерството на здравеопазването, те са въведени по друг механизъм и надлежно могат да бъдат анулирани по друг механизъм ", съобщи доктор Александър Симидчиев - заместник-председател на комисия по опазване на здравето.

От здравното министерство не дадоха отговор ще останат ли наложителни маските след края на март. В писмен отговор споделят, че предстоят законодателни промени, които ще разрешават на министъра да вкарва краткотрайни ограничения. Вероятността обаче до петък да бъдат признати тези законодателни промени не е огромна.

" Ако те могат да бъдат импортирани в сряда и няма възражения или допълнения или промени в текстовете, те да бъдат признати по едно и също време на първо и второ четене в един и същи ден и тогава действително могат да станат факт с приемането си в сряда и излизането на държавен вестник на идващия ден ", съобщи доктор Александър Симидчиев.

Ако това не се случи обаче, какво следва - от министерството оповестиха, че повече детайлности по проблема ще дадат в сряда. Така към този момент въпросът ще останат ли наложителни маските на 1 април няма безапелационен отговор. Отмяната на епидемиологичната конюнктура основава и още един проблем - персоналните лекари няма да могат да дават посоки за безвъзмездни PCR проби.

" Това е доста притеснително, защото безплатните за пациенти проби бяха нещото, с което ние откривахме коронавирус болните. Mного малко от хората към този момент ще решат да си вършат проби платени и то ще вършат тези антигенните, които са с по-ниска сензитивност от PCR и това на документи ще понижи болните ", съобщи доктор Костадин Сотиров - Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Ако не се създаде нов механизъм персоналните лекари да продължат да издават посоки, съгласно специалисти безвъзмезден PCR тест ще се поставя единствено след обзор от експерт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР