Ще останат ли пясъчниците от детството в историята? Общината в

...
Ще останат ли пясъчниците от детството в историята? Общината в
Коментари Харесай

Ще останат ли пясъчниците от детството в историята?

Ще останат ли пясъчниците от детството в историята? Общината в Благоевград поведе същинска гражданска война против оборудванията - заменя всички нечисти пясъчници с други атракциони.

Всички деца имат история с пясъчника на площадката. Част от тях потъват в прахуляк и бодро подмятат кофички и лопатки, под одобрителния взор на родителите си. Други обаче съумяват да се порадват на пясъка единствено до момента в който зоркият майчин, бащин или бабин инстинкт се задейства. Срещу очевидно нечистите, другояче игрални пространства.

Когато вижда, че в пясъчниците влизат повече кучета и котки в сравнение с деца, община Благоевград взема решение последователно да ги закрие. Така меката на детската игра, беля, палавщина и досетливост, скоро може да изчезне от Благоевград. За успокоение на едни и за досада на други.

В общината са измислили с какво ще се реваншират пред децата, когато останат без пясъчници.

„ На мястото на пясъчниците ще бъдат положени нови занимателни игри, уреди, които дават отговор на нормативната уредба. Най-различни занимателна игра вид дама, клатушка, люлка, пързалка, това зависи от самата детска площадка какви благоприятни условия има”, изясни инж. Даниела Палева.

Според психолози пясъчниците са доста потребни за децата, тъй като игрите с кофички, лопатки и пясък развиват въображението им.

„ Успокоява душeвността на детето и развива въображението”, изясни психологът Ива Пачавурова.

Педиатрите обаче предизвестяват, че пясъчниците може да са рискови, в случай че животни ги употребяват за тоалетна.

„ Изпражненията на животните постоянно би могло да донесат заплаха, тъй като животното се храни с отпадъчна храна и би могло да попаднат примерно тении, кучешка тения може да и разнообразни други паразити”, изясни доктор Рени Коричкова, общопрактикуващ доктор.

Никой не отхвърля самата игра в пясъка. Но по какъв начин тя да гради имунитета, а да не разболява?

„ Ако секторите, в които са построени такива пясъчници - детските площадки, бъдат лимитирани, бъде стеснен достъпът на домашни любимци, на процедура няма да има такава заплаха. Чистият пясък си е чист пясък. И в този ред на мисли на морето ние ще изгребем ли пясъка, или ще го покрием, или ще спрем разхождането на кучета? Няма по какъв начин, заплахата на пясъка е както на морето, по този начин и в пясъчника”, изясни доктор Рени Коричкова.

Решението обаче наподобява взето. До момента три от пясъчниците на благоевградските площадки са отстранени. Така ще се работи и при всеки идващ наставнически сигнал за замърсен или рисков ъгъл.

Откриха новоизградена детска площадка в регион “Искър”

В София, единствено в регион „ Люлил” има над 200 междублокови пространства с детски площадки.

„ Стремим се да ги поддържаме качествено”, съобщи кметът на региона Милко Младенов. „ Понякога пясъкът се употребява за дребни строителни действия, още по-абсурдното е, когато се употребява за поставка на домашните любимци”.

Младенов обаче съобщи, че няма проекти да бъдат премахвани тези пясъчници, тъй като и родителите в региона ги желаят.

„ Площадките не се поддържат добре. Наредбата вменява цялата отговорност на общините. Пясъкът би трябвало да бъде дезинфекциран 2 пъти в годината”, съобщи доктор Момчил Сиджимов, Национален център по публично здраве и разбори.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР