Ще останат ли аптеки у нас без възможност да продават

...
Ще останат ли аптеки у нас без възможност да продават
Коментари Харесай

Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства

Ще останат ли аптеки у нас без опция да продават медикаменти? Такива опасения имат фармацевти от Благоевград, съгласно които поради нови условия доста от аптеките могат да се окажат в практическа неспособност да продават лекарства.
 
На 9 февруари влиза в действие нова разпоредба, която важи за всички страни в Европейския съюз. Според нея всички аптеки би трябвало да имат специфичен програмен продукт, в който да отразяват продажбите си. Това би трябвало да подсигурява, че подправени медикаменти на пазара няма да има. За някои аптеки обаче разноските за този програмен продукт се оказват сериозен проблем.
 
Недоволни от измененията преди дни написаха писмо до Министерството на здравеопазването.
 
„ От нас се изисква да оборудваме аптеките си със специфични четци. Тези софтуери са доста скъпи. Освен това има една система, която ще бъде включена от 12 февруари. Това е системата за докладване на изчезнали медикаменти към Изпълнителната организация по медикаменти ”, сподели пред Nova председателят на фармацевтичната гилдия в Благоевград Константин Качулев. Той добави, че междинният разход за аптеките по въвеждането на този нов програмен продукт ще бъде към 2000 лева
 
От здравното министерство обясниха, че срокът до 9 февруари въпреки всичко ще бъде продължен и аптеките ще разполагат с 6-месечен временен интервал, с цел да се оправят с новата европейска разпоредба.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР