Ще оптимизираме обхвата на документите от болниците към Здравната каса,

...
Ще оптимизираме обхвата на документите от болниците към Здравната каса,
Коментари Харесай

Жени Начева пак обеща по-леки процедури за лечение на деца

Ще усъвършенстваме обсега на документите от лечебните заведения към Здравната каса, както и периодите за тяхната обработка ще се подобрят.

Това даде обещание пред публицисти зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева във връзка днешния митинг на родители на деца с хематологични болести. Родителите излязоха на митинг откакто няма никакво развиване и опростяване на процедурите, откакто преди две седмици това беше дадено да бъде направено в незабавен порядък .

Има редица условия, които не са разрешавали бързата смяна на процедурите, изясни Начева, само че не разясни какви и кои са те.

Болниците ще могат да вършат своите поръчки за нескончаем интервал от време, надлежно 3 или 6 месеца , тъй че да не се оказва, че има дефицит на медикаменти. Проблемите водят началото си, преди Фондът за лекуване на деца да премине към НЗОК, изясни Начева.

Лекарствата от позитивния лист са отпаднали не по виновност на родителите, а заради липса на доставка на медикаментите от притежателите на позволение за приложимост или отдръпването на лекарствените артикули от листата . За децата обаче е очакван различен ред с разпоредба на министъра и по този механизъм е обезпечена опция лечебните заведения да се доставят с тях, изясни Начева. По думите ѝ министерството работи по казуса с майките и лекарите от дълго време, а не откогато са умряли двете деца.

Припомняме, че 19 юни, откакто бе оповестено, че 2 месеца НЗОК бави медикаменти за онкоболното дете , 6-годишната Мими умря. За проблеми след прекосяването на Фонда за лекуване на деца към НЗОК оповестиха от пациентски организации " Заедно с теб ", като те слагат под подозрение потенциала на Здравната каса да работи като Фонда за лекуване на деца.

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница " Исул ", след това детето умряло. Последна взаимна замяна на обвинявания сред НЗОК и болница " Исул " за това кой е отговорен за протакането на лекуването. В позицията си до медиите от здравната каса обявиха, че унивеситетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ " е забавила документите на 6-годишната Мария . От ИСУЛ пък изпратиха позиция до медиите, в която опровергават НЗОК за забавените документи.

Фондът за лекуване на деца от обособена конструкция мина към Здравната касаот април месец тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР