Ще обявим независимост, но по-късно, сега нека преговаряме – това

...
Ще обявим независимост, но по-късно, сега нека преговаряме – това
Коментари Харесай

Диалог, независимост или избори: какво следва за Испания и Каталуня

Ще обявим самостоятелност, само че по-късно, в този момент дано преговаряме – това обръщение насочи каталунският водач Карлес Пучдемон нощес, преди държавното управление да подпише декларацията за самостоятелност. Тя би трябвало да бъде утвърдена и от Народното събрание, само че Пучдемон прикани депутатите да отсрочат това към този момент, с цел да дадат късмет на разговора с Мадрид.

В отговор Испания окачестви провъзгласяването на самостоятелност като неприемливо и учредено на един нереален референдум. Испанският министър на външните работи Алфонсо Дастис назова вчерашната тирада " номер ", само че съобщи, че има пространство за договаряния в границите на испанската конституция, съобщи " Ройтерс ".

Той сподели това в изявление за френското радио " Европа 1 ", акцентирайки също по този начин, че испанската конституция не разрешава произвеждането на нов референдум. " Не можем да приемем част от каталунците да взема решение за цяла Испания ", сподели Дастис. Ето няколко сюжета за бъдещото развиване на рецесията.

Правителството в Мадрид отвръща на удара

Испанското държавно управление се събира през днешния ден на изключително съвещание, с цел да разиска идващите стъпки във възпрепятстването на Каталуня. По-късно испанският министър председател Мариано Рахой ще взе участие в полемика в Народното събрание по тематиката и ще показа желанията си. Късно нощес той се срещна с водача на опозицията Педро Санчес.

Възможно е управляващите да употребяват " нуклеарната алтернатива " - активирането на член 155 от конституцията, който позволява анулацията на пълномощията на локалните управляващи и свикването на избори. Той в никакъв случай не е употребен до момента и министър председателят няма право да го задейства едностранно. Той би трябвало първо да призове ръководителя на държавното управление на въпросния район да възвърне конституционния ред и да му даде период, в който да направи това.

Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има болшинство, и оповестява какви " нужни ограничения " счита да приложи. По принцип се събира сенаторска комисия, а по-късно всички членове на горната камара на пленарно съвещание. Ако предложенията на премиера бъдат утвърдени с безусловно болшинство, той получава право да ги приложи.

Процесът обаче може да отнеме време. " Дори при съкратена процедура е допустимо да е нужна една седмица ", сподели един сенатор пред Агенция Франс Прес. Според Перес Ройо този период е 8-10 дни. Който и път да поеме, Рахой ще се изправи пред рецензия или поради грубите опити за прекъсване на вота, или за незадоволителните си дейности против сепаратизма.

Диалог

Засега тази алтернатива наподобява минимум евентуална. Документът, подписан от районната власт нощес, прогласява " цялостен суверенитет " за Каталуня, само че не е известно дали има правна стойност, още повече че влизането му в деяние е отсрочено за неопределен срок. Централното държавно управление незабавно отвърна, че договарянията би трябвало да се водят в границите на закона и че Пучдемон няма право да изисква договаряния.

 Диалог, самостоятелност или избори: какво следва за Испания и Каталуня
© Albert Gea, Reuters

Формално оповестяване на самостоятелност

Антикапиталистическата партия " Кандидатура на националното единение " (CUP), която има непропорционално огромно въздействие на фона на дребния си размер, упорства, че би трябвало да бъде извършен избор за утвърждение на декларацията за самостоятелност. Засега тя поддържа държавното управление, само че му даде едномесечен период за договаряния, в противоположен случай дружно с друга сепаратистка партия - Junts pel Si, ще призове депутатите официално да одобрят документа. Испанският Конституционен съд неотложно ще блокира това гласоподаване, а държавното управление ще бъде насила да отвърне с повече мощ.

Регионални избори

Ако нито се организира разговор, нито декларацията за самостоятелност бъде утвърдена, CUP може да отдръпна поддръжката си и това да докара до избори в Каталуня. Пучдемон също може да прибегне до този вид, с цел да ускори позициите си против Мадрид.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (58)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР