„Ще обявим неутралитет. Няма да признаем, че Крим е руски

...
„Ще обявим неутралитет. Няма да признаем, че Крим е руски
Коментари Харесай

Проф. Михаил Станчев: Путин ще опита да присъедини Донецк и Луганск, няма да изпусне и Херсон

„ Ще обявим неутралитет. Няма да признаем, че Крим е съветски юридически, само че очевидно ще продължим нашата теза, че това е нарушаване на интернационалното право – юридически се явява територия на Украйна, както и Донбас. “

Това съобщи проф. Михаил Станчев началник на Катедрата по нова и най-нова история в Харковския народен университет „ В. Н. Каразин “, по БНР.

Друг е въпросът, че Путин ще се опита да стигне административните граници на Луганска и Донецка области и да ги причисли към Русия, както Крим, добави той.

„ Страхувам се, че не е единствено това. Путин няма да изпусне Херсонската област, пътя, сухопътния – от Мариупол до Крим. Страхувам се, че той няма да отстъпи оттова. “

Предстои у нас да излезе книгата на проф. Станчев „ Третата международна война – Битката за Украйна “. Първото издание на книгата, на която той е съавтор, е от 2015 година.

„ Тогава написахме, че това е началото на по-сериозна и огромна инвазия, в случай че интернационалната общественост не се сплоти и не се опълчи на Русия. Това не стана нито след Грузинската война, нито след анексията на Крим и Донбас. Международната общественост очевидно не дооценяваше устрема на Путин, параноидалната концепция да възвърне територията на някогашния Съветския съюз.

Ако НАТО и Европейски Съюз, американците не престават по този начин да следят, ще имаме освен две Кореи, т.е. две Украйни, само че се опасявам, че както по времето на Сталин той ще пристигна към границите на някогашния Съветски съюз и ще предяви искания и към Финландия, и към Прибалтика, и към Полша “, уточни проф. Михаил Станчев.

„ Винаги договарянията са по-добри от бойните дейности. Това, че Турция се включи като медиатор, е доста значимо, тъй като Турция е една от страните, които имат значително въздействие в Черноморския район и може да приказва и с съветската страна, и с украинската “, разяснява историкът.

По думите му тематиката за статута на Украйна като неутрална страна не е оригиналност и още през 1990 година в декларацията за самостоятелност на страната е записано, че „ Украйна ще бъде извънблокова страна “.

По време на осемгодишната война в Донбас украинците внесоха промени в Конституцията и в Закона за външната политика за устрема на Украйна да стане член на Европейски Съюз и НАТО, посочи той.

Според проф. Станчев войнствената изразителност и от двете страни в връзката сред Кремъл, Европейски Съюз и НАТО е довела до спора в Украйна.

Запитан има ли риск страната да бъде разграничена проф. Михаил Станчев означи, че не изключва такава опция.

Относно вероятното присъединение на ЛНР и ДНР към Руската федерация на правилото на Крим преподавателят сподели, че това може да се случи: „ Честно казано, не виждам Украйна ще може ли да направи нещо без интернационалната поддръжка. “

Ако съпоставим датите за начало на първите две международни войни, се получава 68. Оказва се, че датата на сегашната война също дава число 68, уточни Михаил Станчев.

„ Какво това значи, аз не съм астролог, само че нещо очевидно значи. Може да бъде и необичайно, а може и не. Някакво пояснение би трябвало да има. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР