Ще назначават кметските наместници в кметствата с население под 350

...
Ще назначават кметските наместници в кметствата с население под 350
Коментари Харесай

Депутатите спешно промениха закон преди изборите

Ще назначават кметските наместници в кметствата с население под 350 души, в които според закона няма да се проведат избори на 27 октомври.
Кметовете на кметства в тези обитаеми места ще извършват краткотрайно функционалностите на кметски наместници до освобождението им от новоизбрания кмет на общината.
Това взеха решение дефинитивно депутатите откакто одобриха на второ четене промени в Закона за локалната администрация и локалното самоуправление за кметските наместници.
Законът бе гласуван доскоро от пленарна зала на първо четене. Предложението той да бъде подложен на второ гласоподаване направи ръководителят на Регионална комисия Искрен Веселинов.
Новите разпореждания влизат в действие от деня на обявяване на закона в " Държавен вестник ". Законопроектът е импортиран от ПГ на ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и Движение за права и свободи.
С предлаганите промени се дава опция в тези обитаеми места, които не престават да имат статут на кметство, само че в тях няма да се организират избори за кметове на кметства, да могат да се назначават кметски наместници в сходство с одобрената от общинския съвет конструкция и обща бройка на администрацията.
Вносителите на законопроекта се аргументират, че сходно решение е употребявано и през 2011 година, когато още веднъж е имало увеличение на условието за население в кметствата, в които да се създават избори за кметове на кметства от 150 на 350 поданици.
Не можем да оставим над 1000 обитаеми места без представители на локалната влас т “, съобщи по време на дебатите депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов, който е измежду вносителите.
Опозицията също поддържа измененията, само че с някои рецензии . „ Моята парламентарна група ще поддържа този законопроект, само че с огромно страдание, тъй като ние на два пъти правихме законодателни оферти, уреждащи тази материя “, акцентира Дора Янкова от Българска социалистическа партия. Според някогашната кметица на Смолян предлагането е доста закъсняло, само че въпреки всичко дава някакво решение на казуса.
„ В дребните обитаеми места няма доктор, няма служител на реда. Няма аптека, няма обществени услуги. А когато понякога се появява някой представител на локалната власт, само че от друго село, това е обидно за хората “, продължи с рецензиите соцдепутатът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР