Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да гарантират

...
Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да гарантират
Коментари Харесай

КОВИД у нас: Искат по - твърди мерки

Ще упорствам ограниченията да останат задоволително твърди , с цел да подсигуряват първо – намаляването на натиска върху системата на опазването на здравето, второ – ефикасен надзор върху инфекцията и трето – здрави българи, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За следващ път той акцентира, че след утвърждението на имунизациите,  имунизацията може да стартира най-рано при започване на идната година, а страната към този момент е готова за това , интензивно създавайки нужната логистика. " Към сегашния миг информацията, с която разполагаме е, че има ваксини, които се слагат двукратно и има такива, които се слагат еднократно. Все още нямаме къса характерност на продукта ", изясни Ангелов, представен от БГНЕС.

За опазване на ограниченията се оповестиха и от Българския лекарски съюз , които на брифинг обявиха, че броят на новозаразени не е задоволително невисок, с цел да се приказва за отваряне.

" Не като шеф на Касата, а като професор по „ Медицина “, поддържам министъра -  удължение на ограниченията с най-малко една седмица след новогодишните празници ", добави шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

От БЛС поддържаха и друго предложение на здравното министерство - антигенните проби да се приравняват на PCR.  " След приравняването на PCR тестванията и антигенните ще са безвъзмездни " , изясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Закупени са над 1,2 милиона антигенни теста, които ще бъдат разпределени по лечебните заведения в страната. Експерти ще вземат решение дали да слагат хората с позитивен антигенен тест под карантина, както и техните контактни лица.

Има и други настройки за ограниченията... 

Има известно преодоляване на смъртните случаи, само че са нежни трендовете за разпределяне на ограниченията.  Отпускането зависи от здравните данни. Нагласите на множеството членове на кабинета са да се стартира поетапно отваряне, а не да има цялостно отваряне след 21 декември. Това каза социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия. 

Професионалните експерти по здравни грижи, които имат трудови контракти с персонални лекари, ще получават по 360 лева месечно със задна дата от 1 ноември до края на изключителното състояние, добави още ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Отпускане на ограниченията против COVID-19 по коледните празници може да се трансформира в една от нещастията на живота ни “, безапелационен е, въпреки това, доцент Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас. „ Мисля, че би трябвало да имаме здрав разсъдък в тези времена и  да не се поддаваме на страстите си . В момента ситуацията в България не е положително и позицията на здравния министър отразява нуждата от запазване живота и здравето на хората “, съобщи Околийски пред bTV. Според него  в случай че въпреки всичко противоепидемичните ограничения бъдат отпуснати около Коледа резултатът би бил унищожителен.   

10-дневна карантина за българите в Австрия

При влизане в Австрия идващите от България ще би трябвало да заявяват, че попадат в 10-дневна карантина. За това посолството ни във Виена бе известено от австрийското  министерство по европейските и интернационалните въпроси. Към момента не е посочена дата, до която ще важат новите разпореждания, заяви Министерството на външните работи.

Данните за денонощието 

Намалява броят на приетите в болница с Covid-19. За съпоставяне с предходното денонощие броят им е със 199 по-малко. 10 души по-малко са настанени в интензивни отделения.

През последните 24 часа у нас са  регистрирани 2095 нови случая  на ковид при направени  5298 PCR  теста, сочат данните от Единния информативен портал. Това значи, че  39,54% от взетите проби са дали позитивен резултат Най-много нови случаи има в София - 312 , по-късно се подреждат Пловдив с 273 и Варна със 156 инфектирани.

Общият брой на доказаните случаи у нас към този момент е 181 544. Активните все още случаи са 90 128.  7 045 от тях са приети в болница, от които 580 са настанени в интензивно поделение. 

Жертвите  на заболяването станаха 5 838 , 150 от които са от последното денонощие.  През последните 24 часа са излекувани 1858 души, по този начин общият им брой доближава 85 578
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР