Ще напусне ли Великобритания ЕС на определената дата – 29

...
Ще напусне ли Великобритания ЕС на определената дата – 29
Коментари Харесай

АФП: Oтлагане на брекзита изглежда все по-неизбежно, каквото и да казва Мей

Ще напусне ли Англия Европейски Съюз на избраната дата – 29 март? Отлагане на брекзита наподобява все по-неизбежно, макар че английският министър председател Тереза Мей упорства срокът да бъде спазен, считат анализатори, написа Мартин Пауълс от Франс прес.

„ Засега е като че ли съвсем неизбежно брекзитът да се забави по един или различен метод, най-малко с няколко седмици”, съобщи пред Агенция Франс Прес Константин Фрейзър, специалист по европейска политика в изследователския център „ Ти Ес Ломбард”.
Тереза Мей е в Брюксел за нови диалози за брекзит Британският министър председател се среща с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск
Тереза Мей не се предава – консервативната английска ръководителка повтаря неуморно, че е твърдо решена да реализира брекзита в точния момент и внезапно отхвърля опцията за отлагане, упомената от несъзвучни с общия звук гласове в нейното държавно управление – от външния министър Джереми Хънт и от финансовия Филип Хамънд.

Според тях може би би трябвало да се изчака, до момента в който бъдат признати законите, нужни за осъществяване на брекзита. Еврофобският ежедневник „ Дейли телеграф” даже твърди, че министри са обсъждали опцията да го отсрочат с осем седмици – до 24 май.

Твърде късно

През това време часовникът тиктака, а Обединеното кралство въобще не е наясно по какъв начин тъкмо ще напусне лоното на Европа, изключително откакто договорката за бракоразвод, контрактувана сред Лондон и Брюксел, в средата на януари бе провалена от английските депутати с внушително болшинство.

Оттогава Тереза Мей се мъчи да стартира отначало договарянията с Европейски Съюз – съответно по отношение на наредба, засягаща границата с Ирландия, с цел да издейства компромис, който би задоволил Народното събрание.

Въпреки безапелационния отвод на Брюксел да постави текста отново на масата, Мей се ангажира договорката да мине през Народното събрание в нова редакция „ допустимо най-скоро”. Ако до 13 февруари няма съглашение, на идващия ден депутатите ще гласоподават за по-нататъшното развиване на брекзита.

Във всички случаи ще бъде прекомерно късно, упорства Константин Фрейзър: " Националното законодателство ще е неуместно за контролиране (на брекзита), даже в минимална степен ".

Снимка: Reuters

Остава да бъдат гласувани още седем закона, в това число текстове за търговията, селското стопанство и имиграцията, а дебатите по някои от тях още не са почнали, сочат данни на английския Институт за държавно ръководство. С цел да форсира темпото „ Даунинг стрийт” анулира парламентарната почивка през февруари, а е допустимо и да удължи пленарните съвещания.

„ Дори при интензивен темп времето отново не стига”, отсича Ник Райт, специалист по европейска политика в Лондонския академични лицей, потърсен от Агенция Франс Прес.
Доналд Туск: В пъкъла има особено място за тези, които насърчаваха брекзит без проект Председателят на Европейския съвет чака да чуе от Тереза Мей реалистично предложение
„ Мъчения”

В очите на Тереза Мей брекзитът би трябвало непременно да настъпи на 29 март, даже в случай че се наложи брутално да бъдат скъсани връзките сред Лондон и Брюксел, изграждани в течение на 46 години.

Но опасността с брекзит „ без сделка” – сюжет, евентуално пагубен за английската стопанска система, е част от политическа тактика, целяща да обезпечи парламентарна поддръжка за нейното съглашение, разсъждава Фрейзър. И изяснява, че „ тя вкарва в играта часовника” по-малко от два месеца преди брекзита, с цел да притисне депутатите до стената: и еврофилите, които се опасяват да изоставен Европейски Съюз без защитна мрежа, и поддръжниците на излизането от Европейски Съюз, които се притесняват от омекотен брекзит, даже и от никакъв брекзит.

Ник Райт съзира тук и един тип „ инат”: „ тя е толкоз упорита и захласната от това, което прави, че просто отхвърля мисълта то да е невъзможно”.

Според анализаторите е „ немислимо” останалите 27 страни от Европейски Съюз, чието утвърждение се изисква, да се разгласят срещу пролонгация – те също биха потърпевши от разновидността „ без сделка”.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прочее увери в сряда, че ще постави всички старания да се избегне подобен сюжет.

Ако обаче има отсрочване, остава неразбираемо докога, тъй като графикът основава проблеми. Според мнозина в Брюксел е мъчно брекзитът да се отсрочи за по-късно от началото на юли, когато след майските избори ще стартира да заседава новият Европейски парламент – по принцип без английски депутати.

По-нататъшно отсрочване би могло „ да удължи мъченията, в случай че Обединеното кралство не направи решителната стъпка”, предизвестява Константин Фрейзър.

(Използвани са материали на БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР