Ще направя обществен съвет, всеки ден ще има приемен час,

...
Ще направя обществен съвет, всеки ден ще има приемен час,
Коментари Харесай

Конгломерат от фирми е обсебил Добрич

Ще направя публичен съвет, всеки ден ще има приемен час, споделя претендентът за кмет Йордан Апостолов
Йордан Апостолов е претендент за кмет на Община Добрич, подсилен от НФСБ (АБВ, ЗС " Ал.Стамболийски ", ЗНС). Той е фамилен, с две деца, приключил е две висши образования - магистър " Банково дело " и агроном " Растителна отбрана ". Апостолов е един от основателите на сдружението " Граждани допълнително " в Добрич, предприемач, народен представител в 44 Народно заседание, зам.-председател на Комисията по земеделие и член на Комисията по бюджет и финанси.

- Г-н Апостолов, за какво решихте да се кандидатирате за кмет на Община Добрич?
- Мисля, че през годините, в които съм работил, съм работил и за Добрич, без значение че не съм бил в политиката. Сложил съм някакъв отпечатък със своята активност в този град и мога с съображение да изисквам, че имам нужните качества и умения да се включа в тази борба. Градът е една динамична конструкция, живо създание и всеки управленец би трябвало да усеща пулса на събитията, с цел да може да вземе вярното решение.
- По какъв метод можете да бъдете потребен на жителите, с цел да се усещат те по-близо до своите ръководещи на локално равнище?
- Ние ще се грижим повече за жителите, ще сме по-близо до тях. Не желаеме да стоим изкачили десетте стъпала на постройката на общинската администрация и да ги забравим ниско долу. Гражданите би трябвало да бъдат чути, да бъдат върнати в ръководството. Те са пулсът на събитията и ние би трябвало да ги призоваваме да бъдат дружно с нас във всичко.
- Как смятате да осъществите тези си хрумвания на процедура?
- Това ще се реализира посредством публичен съвет, който ние желаеме да образуваме. В него жителите, които ни избират и ни слагат отговорностите, ще могат свободно да споделят с нас. За да са близо те до нас и ние до тях, желаеме и да въведем приемно време всеки ден за по един час. В противоположен случай хората мъчно доближават до локалното ръководство.
- Един от главните проблеми на Община Добрич е неналичието на работни места и незадоволителното възнаграждение на към този момент наетите служащи. Как, съгласно Вас, една община може да се оправи с изискванията за работа, които се оферират в нея, като тук, несъмнено, приказваме и за частния бранш?
- Ролята на Общината е да обезпечава присъединяване на локалния бизнес и жителите в своите планове, с цел да могат работодателите да се развиват, а чиновниците им да получават положително възнаграждение. Проблеми с работата в Добрич при всички положения има. Колко от добруджанските фирми  са взели участие до момента в осъществяването на публични поръчки като основни реализатори? Мога да Ви кажа, че те клонят към нула.
- Причината за това не се ли крие в дребния потенциал на локалните компании?
- Категорично не. Ако нямаха потенциал, за какво точно добрички компании се наемат като подизпълнители и създават цялата социална поръчка? Истината е, че конгломерат от компании са обсебили града ни, вземат всичко от всеки и оттова нататък изцеждат локалните компании, като ги карат да работят единствено за трудовите хонорари, горива и директни разноски.
- През последните години виждаме засилен отлив от Добрич на младежи и казусът не е единствено в демографската рецесия, само че и в наклонността за емиграция, както към по-големи градове в България, по този начин и в чужбина. Как общината може да се оправи или да повлияе на този развой?
- Отливът на младежи се следи освен в Община Добрич, само че и в цяла България и ние доста мъчно можем да сме настрана от тази наклонност. Въпреки това аз си мисля, че общината може да се опита да притегли младежите, да ги акумулира в планове на общината посредством разнообразни обществени действия.
- Заговорихте за учениците, какво обаче можете да извършите за най-малките деца - тези, които посещават яслите и градините?
- Мисля, че умерено мога да поема ангажимент за понижаване с 50% на таксите в детските градини. За да помогнем на хората да преодолеят слабостите, които имат във финансов аспект, считам, че общината би трябвало да бъде на тяхна страна и да е съпричастна с техните проблеми.
- Проблемите в опазването на здравето са доста и тук Община Добрич също не прави изключение. Мислите ли, че като кмет можете да подобрите грижата за здравето на хората в Община Добрич?
- Нашата регионална болница е държавна. Винаги, когато страната е правила обратно във времето някаква инвестиция, тя е упорствала за увеличение на капитала й в МБАЛ Добрич. По този метод акциите на Община Добрич са намалявали. При по този начин създалата се обстановка общината не може да извършва никакви политики във връзка с съответното здравно заведение. Но дано не забравяме, че хората, за които би трябвало да се грижим, са тук. Имаме две ДКЦ-та. Щом нямаме механизми да влияем на активността на държавната болница, можем да развиваме най-малко тях.
- Каква би трябвало да бъде администрацията на Община Добрич?
- Администрацията би трябвало да бъде гид на жителите, да води хората към решаването на проблемите им, а не да им основава такива. Администрацията би трябвало да бъде научена по какъв начин може да взема решение проблемите на хората незабавно на самото работно място.
- Като кмет по какъв начин бихте изпълнявали планове, без значение от кого са финансирани те?
- Думата за отговор е една - надзор. Който и да е идващият кмет, той ще се сблъска през идните най-малко две години с контракти и процедури, които не могат да бъдат изменени. Оттук нататък, с цел да бъдеш сполучлив и с цел да не излъжеш хората, единствената печеливша форма е контролът. Това най-малко общината може да го направи по ослепителен метод. И в случай че някой реализатор не си е приключил работата, то той няма да си получи и съответното възнаграждение.
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР