Ще направим ревизия на Общината и ще се запознаем с

...
Ще направим ревизия на Общината и ще се запознаем с
Коментари Харесай

Почва ли чистка в общината новият кмет на Варна? Първата му пресконференция

Ще създадем проверка на Общината и ще се срещнем с финансовото ѝ здраве, когато встъпя в служба след 13 ноември. Не са изключени и подводни камъни. Това сподели пред медии новият кмет на Варна Благомир Коцев, съобщи кореспондент на.

Предстоят промени и в част от администрацията, само че сигурно не може да се приказва за чистка. Нови лица ще има на длъжностите зам.-кмет. На всеки, който работи професионално, ще му се гласоподава доверие, безапелационен е новият градоначалник.

„ Партийните такъми и разликите ги загърбваме. Оттук нататък подаваме ръка на всички, които желаят да работят за Варна “, сподели кметът.

Коцев очерта първите стъпки, които ще направи след встъпването в служба и главните проблеми, върху които ще концентрира внимание. Ще се обърне внимание на огромните планове, финансирани от страната или тези с опция за финансиране по европрограми, тъй че да бъдат спазени нужните периоди.

По отношение на Аспарухов мост има декларирано желание от Министерство на регионалното развитие в бюджета за 2024 година да бъдат заложени средства за ремонт на частта от оборудването, по която към момента не са осъществени усъвършенствания. Коцев се надява, че министерството ще даде спомагателни насоки по какъв начин да се кандидатства с планове по Плана за възобновяване.

Особено внимание ще бъде обърнато на зелената среда в града. Парковете ще бъдат приоритет и обособяването на нови такива. Ще бъдат разпознати всички подобаващи терени за създаване на паркове и зони за рекреация.

В Морската градина ще се цели първо възстановяване на нейното облагородяване и разчистване. Ще се работи колите да бъдат лимитирани и спрени в по – дълготраен проект. На проблемите в парка би трябвало да се гледа по-общо, а не на парче.

„ Нашата идея е да се изградят условия колите да спрат дефинитивно посредством основаване на буферен паркинг. Това е идея заложена още при разширение на Морската градина към Салтанат през 80-те години. Това ще отнеме време, би трябвало да се изкарат проектите, Ще се милси и за Подробен устройствен план на градината. Опитвали са се кметове и преди мен, само че аз имам вяра, че ще успеем. Крайна цел е да приобщим Салтанат към историческото ядро. Мислим и за приобщаване на празните имоти, които са частна благосъстоятелност. Постепенно да станат общински, с цел да има повече баланс в интерес на общинската благосъстоятелност на тази територия “, сподели Коцев.

Новият кмет съобщи, че се ангажира персонално да посети учебни заведения и лечебни заведения в града, тъй като счита, че би трябвало да бъде „ уверен при какви условия се образоват нашите деца. “

Планирани са срещи в Общинска полиция и запознаване с работата ѝ, тъй че да се подобрят нещата с бранш сигурност. Ще се работи център за градска сигурност да работи дейно и да се служи по-добре с видеонаблюдението и наличните камери.

В идващите дни следва среща с Камарата на архитектите, с цел да показват техните оферти за смяна в Общ устройствен план.

„ Това не е лесна процедура и може би ще отнеме 1 - 2 години. Повече зелени площи, понижаване интензитета на застрояване в някои елементи на града са част от търсените промени. Презастрояването е огромен проблем за варненци. Това е една от главните тематики, които ги касаят. Не постоянно може да се каже, че единствено по себе си е проблем. Трябва да има баланс сред строителството и инфраструктурата и зелените зони “, разяснява Коцев.

Скорошни срещи предстоят и на бъдещия зам.-кмет по строителството. Той ще би трябвало да беседва с компаниите, извършващи ремонтите в града, с цел да се види по какъв начин вървят дейностите.

„ Ще създадем всичко допустимо да бъдат приключени в точния момент. Предполагам, че в договорите ще намерим клаузи за неустройки. Трябва да предприемем дейности по тях и да търсим отговорност “, сподели Коцев.

Подобрение ще се търси и във връзка с сметопочистването, само че също е нужно първо запознаване с контракта със сметопочистващата компания, счита новият градоначалник.

Коцев утвърждава оформянето на атракционна зона към Пристанището, само че не и методът, по който е завършена.

„ Ще работим да бъде дадена на ръководство на Община Варна, с цел да могат варненци да взимат решение по какъв начин да се развива. Ще има диалози с транспортния министър. За пристанището имаме идея за привличане на вложения взаимно с страната “, сподели още новият кмет.

Вече има образуван екип, който работи по проектобюджета за 2024 година.

Коцев даде обещание най-малко един приемен ден за жители в кабинета си всеки месец. Цел ще бъде и дигитализацията на Общината и услугите за жители, които предлага.

Градоначалникът показа, че не е уверен още дали би трябвало да се махне синята зона в неделя. Смята, че е едно от нещата, които би трябвало да се слагат на публично разискване.

Коцев съобщи, че тяхната група в Общински съвет ще предложи ръководител на локалния парламент.

„ Вярвам че ще се откри метод да се работи със съвета. Ще предложим ръководител и ще търсим болшинство. Ще разчитаме на всички, които ще работят за Варна “, сподели още новият кмет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР