Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени?

...
Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени?
Коментари Харесай

Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени?

Ще купуваме ли артикули българско произвеждане и на какви цени? Според доста изявления българската продукция понижава – и площите, и количествата, а сушата не носи положителни вести за локалното произвеждане. Вносът на плодове и зеленчуци обаче пораства и за последната година е с 15% повече. 

Варивата, олиото, захарта и млечните артикули са на по-ниски цени, както на борсата, по този начин и на трапезата.  Проверка на NOVA откри, че сега на пазара цената на 2 кг ябълки е що се касае за кг свинско месо.

40 години проблемите в земеделието на гърба си изпитва Костадин Стаменов от санданското село Лебница. Стопанинът е хвърлил стотици хиляди левове, с цел да построи няколко оранжерии, само че от година на година пласирането на продукцията става все по-трудно, а облага постоянно липсва.

В Гърция производителите получават съществени дотации за зеленчукопроизводство и по този начин разчитат по-малко на доходи от продажби. Затова и могат да си разрешат да продават продукцията си на по-ниски цени. 

„ Минават през гръцката борса двама сътрудници от Перник и си разясняват:  „ Аз взех 100 кг български и 500 кг гръцки и нали знаеш? ”. Предлага гръцкия домат за български. Всеки отива да купи по-евтино, и отива купува гръцки, турско, македонско и го предлага за българско. 70 % от народа не знае какво употребява, той разчита на търговеца, на продавача. Купува си индивидът български домат и споделя: „ Нашият домат не е прекрасен! ”.  Няма да е прекрасен, да, тъй като не е наш ”, съобщи Костадин Стаменов.

Когато облага няма, производителите са принудени да понижават вложенията си. И с всяка минала година земеделците засаждат все по-малки количества плодове и зеленчуци.

Част от земеделските производители в района към този момент са напуснали родните си места, с цел да търсят прехранване в чужбина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР