Ще извлича по 270 грама благороден метал от всеки тон

...
Ще извлича по 270 грама благороден метал от всеки тон
Коментари Харесай

Китай превръща в златна мина употребяваните смартфони

Ще извлича по 270 грама доблестен метал от всеки звук електроника

Извличането на благородни метали от електрониката е по-изгоден и пестелив развой, в сравнение с добива на злато от недрата на планетата (източник: CC0 Public Domain)

Само 2% от ненужните смарт телефони в Китай се рециклират сега. Към 2030 година обаче обстановката ще бъде радикално друга – към 85% от използваните смарт телефони ще подлежат на преправка за добиване на злато, заяви Gizchina.

Китайската асоциация за разработка и потребление на електронно съоръжение взаимно с Организацията за отбрана на околната среда приготви отчет за капацитета на кръговата стопанска система в електронните боклуци. Съгласно данните, утилизацията все още е ниска – едвам 2% от всички излезли от приложимост смарт телефони се преработват.

В отчета се показва, че извличането на благородни метали от електрониката е по-изгоден и пестелив развой, в сравнение с добива на злато от недрата на планетата. Ако наличието на злато в един звук примитивен златен концентрат е не по-малко от 10 грама, той може да се сертифицира като първокачествен артикул. В същото време всеки звук използвани смарт телефони (без батериите) съдържа над 270 грама злато.
още по тематиката
Разходите за добиване на злато от печатните платки на смарт телефоните са с 20-65% по-ниски, в сравнение с при обичайния рандеман на злато. На процедура, наличието на злато в остарялата електроника е с по-голяма компактност, в сравнение с в златна мина със приблизително качество.

Властите в Китай схващат какъв капацитет се крие в използваната електроника и възнамеряват към 2030 година да преработват 85% от старите компютри и смарт телефони. Общата стойност на модифицираните метали ще доближи 19 милиарда $, което ще спести на промишлеността към 30 милиарда киловатчаса сила, спрямо добива на руди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР