Ще изпреварим света, ако въведем в училище часове по изобретателство.

...
Ще изпреварим света, ако въведем в училище часове по изобретателство.
Коментари Харесай

Проф. Азманов, облъчен силно от радиацията на "Чернобил", намери спасение от К-19

Ще изпреварим света, в случай че въведем в учебно заведение часове по изобретателство. На модерния свят му липсват свежи хрумвания, би трябвало да събудим креативното мислене на младите. Българинът има голям изобретателски капацитет, който обаче би трябвало да бъде подтикван, след диалог с професор доктор Искрен Азманов.

- Проф. Азманов, скоро ще стартира новата образователна годин​а. Защо толкоз настоявате за въвеждането на предмет "Изобретателство "?
- Първо, тъй като доста малко хора го вършат в живота. Ако обаче имаме преподаване на подобен предмет, това ще разсъни интерес към търсене и реализиране на изобретения у подр​астващите.

Всички предмети, които употребяваме в всекидневието си, са нечие откритие. Така че е доста значимо да събудим интерес към сходни търсения ​у младежите. Като се проучат примерно 100 изобретения, въведени в приложимост, това ще породи у младежите упоритост те самите да търсят способи да изобретяват.

- Изучава ли се някъде предмет "Изобретателство "?
- Доколкото знам, подобен предмет не е въведен до момента. Ако обаче ние го въведем, сигурно ще се породи интерес и в чужбина. Японци, китайци, американци, германци имат доста изобретения, само че никоя от тези страни не е въвела образователен предмет Inventions (изобретения). Предстои ми показване на конференция в Станфордския университет в Съединени американски щати, където ще бъдат обсъждани нови технологии. Там ще изнеса отчет за това какъв брой е значимо да събудим изобретателско мислене ​сред младите генерации.

За страдание и в университетите по света няма сходна компетентност. Има обаче компетентност "Проучване на патенти ". Но това е следваща административна стъпка - с цел да се стигне до патент, би трябвало да е налице откритие. Истината за жалост е, че тъкмо това - свежи хрумвания, липсват на модерния свят.

- Търсили ли сте подпомагане от учителската общественост за тази новаторска концепция?
- Имам реализирано единодушие със Синдиката на българските учители да се реализира сходно преподаване. Те би трябвало да преценяват по какъв начин съответно може да бъде въведен сходен предмет - може би като свободноизбираем първоначално. Може да се стартира с няколко лекции за най-важните и любопитни към този момент осъществени изобретения, които да разсънят интерес към казуса.

Този предмет обаче би трябвало да бъде въведен в целия Европейски съюз, освен в България.

- Активиране на креативните заложби - това ли му липсва на актуалното обучение?
- Да, имаме огромна потребност от това. Подобен предмет ще е отворен небосвод към креативната мисъл на младите. Могат да се включат и креативен действия като компютърна анимация, карикатури. Дали ще заинтригуваме младежите - сигурно някои от тях ще одобряват предизвикването.

- Вие самият сте създател на дузина изобретения. Кое от тях цените най-вече?
- Нека посоча най-елементарното - двузапалителен кибрит, т.е. кибритени клечки, които се палят от двете страни. Много обикновено, само че е ново, би трябвало да се сетиш. Кибритът е изобретен от китайците през 500-та година, необичайно е по какъв начин от този момент до момента на никого не е пристигнала мислено концепцията да постави възпламеняваща се примес и от другата страна, тъй че една съчка да се употребява два пъти. Дори не съм пушач, а съм изобретил този двоен кибрит.

Изобретил съм и стъклена пощенска кутия.

Имам доста изобретения, които не съм съумял да внедря. Когато бях студент, имаше проведено научно и техническо творчество на младежта.

С едно мое забавно откритие завоювах първа държавна премия, само че не можах да го внедря в практиката. Представих го в Румъния, където ми дадоха обещание да финансират направата.

Ставаше въпрос за оптическо оборудване за заличаване на бурени. Използвах огромно увеличително стъкло, каквито в миналото поставяхме пред екрана на старите модели тв приемници.

Такова стъкло концентрира слънчевите лъчи и при съответна конфигурация изгаря плевелите. Модифицирах лещата по този начин, че фокусът да не бъде лещов, а линеен, а цялата оптическа система да е дълга 5 метра и 2 метра необятна. С помощта на три сходни лещи, теглени постепенно по терена, могат да се унищожат плевелите в обсега на оборудването.

Неограничени благоприятни условия за потребление има и магнитът.

Имам и отчет, озаглавен „ Лъжата на Исак Нютон”. Как е допустимо ябълката да е изобретение на гравитацията, а бесенето на индивида, 2 хиляди години преди ябълката, да не се зачита. Това е фрапиращ образец, само че има и много други неща, които учим неверно и не можем да ги поправяме.

- А до каква степен стигнахте с концепцията за потребление на змийска отрова за разработване на ваксина против COVID-19?
- Докато бях в Съединени американски щати, на два пъти събирах по 100 гърмящи змии, с цел да мога да извадя задоволително змийска отрова, защото всяка отделя по-малко от капка. Змиите пътуваха с мен в кафези в джипа, служителите на реда ме арестуваха и ми ги лишиха. Така проучванията ми върху резултатите на змийската отрова пропаднаха.

Змийската отрова може да се окаже търсеното средство, гарантиращо имунитет, това сочат мои проучвания. Подготвил съм публикация по тематиката за едно от най-авторитетните издания в света - списание Science.

Надявам се обявата да заинтригува видни вирусолози.

Готов съм да спомагам, с цел да стартират съществени проучвания и опити, които да потвърдят въздействието на змийската отрова върху инфектирани с ковид.

След повредата в АЕЦ "Чернобил " бях изложен на мощна радиация и получих съществени болести - частична парализа. Оздравях не с помощта на напъните на лекарите, а откакто бях ухапан от змия и това беше установено медицински.

Родителите ми са създатели на последното записано изобретение в България -разрушаването на зъбите на хората е дело на гъбата Candida Albicans. При младежите има самоимунитет и гъбата не се развива. При гърмящите змии ме впечатли това, че има единствено два зъба, които не се скапват. С родителите ми обсъждахме по какъв начин това може да се употребява за запазване на зъбите при хората. След като ми иззеха змиите обаче, и това проучване пропадна. А змии в Калифорния се ловят доста мъчно. Няколко пъти ме е хапала гърмяща змия, само че от това не се умира. Нещо повече - отровата на тази змия има и лечебно деяние върху индивида.

- Кои съгласно Вас са най-значимите български изобретения и изобретатели?
- Разбира се, учен Георги Наджаков. Фотоелектретите на учен Наджаков са в екрана на цветния тв приемник, в компютърния екран, в цветната снимка. Уникален академик е физикът и биолог Порфирий Бахметиев, първият професор в България. Най-значимите му открития носят марката на Софийския университет. Прави първата рентгенова фотография на човешко тяло в България, а поради изобретения от него през 1885 година телефотограф за предаване на движещи се облици назовават Бахметиев българския прародител на тв приемника.

- Кой от международните изобретатели Ви възхищава най-силно?

- Безспорно блестящият Никола Тесла, американски откривател от сръбски генезис, е най-внушителният. Но има гениални изобретатели в разнообразни сфери - на корабите, самолетите. С изобретатели най-неочаквано ни сблъсква животът.

В Санта Барбара се срещнах с българин - Ангел Костов, бежанец от Русе, който е имал рибарски бизнес. Купил си балон, който лети на 400-500 метра над водата. Вижда рибните пасажи и ги оповестява на хората на риболовния транспортен съд. Така правеше огромни пари. Ето този човек е поредна проява на големия изобретателски капацитет на българина, който обаче би трябвало да бъде подтикван.

ВИЗИТКА
Проф. доктор Искрен Азманов е агроном, откривател и изобретател. Живял е 15 години в Съединени американски щати. Член на Академията на Ню Йорк, най-високото състояние на академик в Съединени американски щати. Член на Американската асоциация на агрономите и на групата на откривателите „ Носители на нови идеи”. Името му участва в влиятелния алманах Who is who in USA. Автор на 15 книги. С една от тях, в която разказва най-интересните си изобретения, кандидатства за пет Нобелови награди.

За новаторските си планове българинът е получил особено благодарствено писмо от английската кралица Елизабет Втора. Възпитаване на млади изобретатели е идея, по която ученият работи от години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР