Ще изпратя сигнал по съответния ред до прокуратурата за оказания

...
Ще изпратя сигнал по съответния ред до прокуратурата за оказания
Коментари Харесай

Денков за ареста на Петя Банкова: Скандалът на годината, не видях доказателства за получаване на облаги

Ще изпратя сигнал по съответния ред до прокуратурата за оказания напън над основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, тъй като може и да става въпрос за закононарушение.   Това съобщи пред БНР министър председателят в оставка, специфичен посетител на предаването " Неделя 150 ".

" Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев рапортува за напън над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е осведомен какво се е случило - кои са хората и по какъв начин се се случил натискът над Коцев ", посочи Денков.

Той добави, че върху Коцев " сигурно е сбъднат напън - както от министър Калин Стоянов, по този начин и от най-високо сложени лица в прокуратурата - този напън би трябвало да бъде разследван. Провежда се акция 3 в 1, тъй като има три цели, счита министър-председателят в оставка и разяснява:

" Първата е да се отвлече вниманието от едни въпроси, които от много време стоят на дневен ред - има ли ОПГ във връзка с " Турски поток ", " Осемте джуджета ", Нотариуса, където имаме явно дейности, които изискват следствие и вероятно наказателно гонене. Втората причина е да се ударят две основни лица - основният секретар на Министерство на вътрешните работи и началникът на Дирекция " Митници ". Третото, което се цели, тук нямам изключително подозрение, посредством тях да може да се нападат политически хора като Асен Василев, Бойко Рашков ".

Според него има несъгласие в това, че и Живко Коцев, и Калин Стоянов познават Стефан Димитров (арестуван дружно с директорката на Агенция " Митници " Петя Банкова след акция на ДАНС - б.р.), само че единият се слага в отрицателна светлина поради това другарство:

" Моят апел към проверяващите е както проверяват Коцев, по този начин да ревизират какво е ситуацията с Калин Стоянов ".

Премиерът в оставка заяви, че Живко Коцев е имал покана за присъединяване в предаване по Би Ти Ви, само че от Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи не са му разрешили : " Той искаше да излезе пред медии и да показа своята позиция, тъй като няма от какво да се тормози ".

Във връзка с ареста на Петя Банкова, министър председателят в оставка сложи въпрос:

" Как по този начин стана, че един шеф на " Митници " след един месец на тази позиция внезапно се оказа единственият разследван през последните години във връзка с каналите за контрабанда. Аз не видях никакво доказателство, че тя има някакво отношение, приемане на облаги, което да демонстрира, че тя е част от реализиране на някакви незаконни планове.... Дали тя не се е опитвала просто да си свърши работата.... Интересното е, че тези канали съществуват от години. Къде са доказателствата на ДАНС от предходните години. Много пъти съм казвал, че има " сляпо леке " в службите във връзка с корупцията и контрабандата. Когато се появи един неуместен човек, който може би стопира каналите, тъй като видяхме, че беше хваната контрабанда, бяха хванати и опиати, този човек внезапно се оказва цел на същите тези служби. Това е абсурдът на годината ".

Не желаеме почтени хора да се оказват жертва на политически битки, изрично акцентира.

" Изборът пред Бойко Борисов е доста елементарен - или избира европейският път на развиване с Мария Габриел, или избира връщането към мутренските времена с Делян Пеевски. Това, което избра господин Борисов, е господин Пеевски, в случай че е имал избор въобще ", разяснява още в предаването " Неделя 150 " министър председателят в оставка.

Той изясни, че по време на договарянията на ПП-ДБ с ГЕРБ без покана е идвал Делян Пеевски и е говорел повече, в сравнение с Борисов:

" Не е опит за пришиване на Пеевски към Борисов. В полемиките Борисов играеше втора роля след Пеевски.... До края на декември битката да придвижваме решения, които да са в посока на законодателната и управническата стратегия на държавното управление, даваше резултати. От януари всичко беше спряно. Няма второ заплащане по Плава за възобновяване, тъй като има четири решения, които стоят в Народното събрание и чакат ".

Опасно е за България Делян Пеевски да се допре до ръководството, счита министър председателят в оставка:

" Моят прочит е, че не той се е докоснал до ръководството, а ние успяхме за този относително къс интервал от време да използваме господин Пеевски, с цел да осъществяваме нашата стратегия ". 

Не бих желал да асоциирам напълно Пеевски с Движение за права и свободи, сподели Денков: " Има социологически изследвания, които демонстрират, че поддръжката за него е в пъти по-малка, в сравнение с е за Движение за права и свободи.... Той е техен съпредседател и ние би трябвало да се съобразяваме, че това е индивидът от другата страна, когато би трябвало да се водят договаряния. Но това по никакъв метод не е премахнало обстоятелството, че това е единственият човек, който седи на първия ред на Народното събрание, който, според американското законодателство, е потвърдено взел участие в незаконни корупционни схеми. Движение за права и свободи би трябвало да си дадат сметка, че това хвърля сянка върху тях. И ГЕРБ няма метод да не си дава сметка, че той хвърля сянка и върху тях, когато Пеевски взе участие във вземането на решения от страна на ГЕРБ. Не съм сигурен, че доста хора са щастливи в ГЕРБ от това ".

Ако ГЕРБ откри метод да се освободи от опеката на Пеевски, след изборите можем да се замислим за нещо градивно с тях, посочи той.

Денков съобщи, че ще се върне в Народното събрание, откакто освободи поста министър-председател. " За националния парламент евентуално ще бъда претендент, само че това следва да се разиска. Нямам упоритости да аплайвам за евродепутат ", акцентира той.

Основната акция на ПП-ДБ е България да стане естествена европейска страна, уточни Денков.

Той съобщи, че би трябвало да се проведат почтени избори на 9-и юни и прикани за по-висока изборна интензивност: " Хората би трябвало да излязат и да гласоподават, тъй като с всеки глас дефинират бъдещето. Когото изберат, той ще ги ръководи и от това ще зависи по какъв начин ще живеят ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР