Ще излезе прав китайският лидер Си Цзинпин, че светът преминава

...
Ще излезе прав китайският лидер Си Цзинпин, че светът преминава
Коментари Харесай

Историческа трансформация: Русия вече не е на масата, а в менюто. На Китай

Ще излезе прав китайският водач Си Цзинпин, че светът минава през историческа промяна, която отрежда на страната му нова, по-голяма от предходната ѝ роля.

Изминалите два дни го демонстрираха. Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отидоха  при Си в Пекин да си приказват за Русия.

Накратко, в лицето на Макрон, Европа и Западът желаеха от Си да " вразуми " Владимир Путин, при който беше наскоро в Москва и с който Си има близки връзки и реторично взаимно заричане за " безгранично съдействие ".

Ще успее ли Си и по какъв начин, още не е ясно. Ясно е обаче едно - Русия, членка на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както прочее и Франция, и Китай, към този момент не е измежду помиряващите, а измежду помиряваните. Тя не е съдия, а страна в спор с капацитет да подпали света.

Русия не е миротворец, а агресор, който би трябвало да бъде възпрян - без значение кой по какъв начин разбира  и формулира аргументите за нахлуването ѝ в Украйна.

Следователно Русия към този момент не е измежду решаващите проблемите. С случката си в Украйна Путин я трансформира в проблем за решение.

Това е фрапантна смяна от годините на така наречен " нормандски формат " (Франция, Германия, Русия и Украйна), в който протичаха диалозите за решение на руско-украинския проблем след Минските съглашения през 2015 година

Русия е била основна тематика на френско-китайските диалози в Пекин през днешния ден. Тя не е била на масата на диалозите, въпреки официално да се радва на идентичен интернационален статут с участниците в тях. Тя е била в менюто им и, явно - като " главно ядене ".

Китай към този момент сполучливо показва това, което схваща като новата си световна роля, помирявайки Иран и Саудитска Арабия и вкарвайки ги в доминираната от него Шанхайска организация за съдействие.

Днес Си Цзинпин се е заел с надалеч по-амбициозната цел в същата повърхност - да спре войната в Украйна и вероятно да трасира път към мир там. Ситуацията е недвусмислена - той е субектът на мирните старания, Русия е измежду обектите му.

Наистина, историческа промяна.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР