Ще издържим карантината, но трябва да си дадем сметка, че

...
Ще издържим карантината, но трябва да си дадем сметка, че
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Пиляхме европейски пари за безсмислени руски проекти!

Ще издържим карантината, само че би трябвало да си дадем сметка, че България може да реализира доста повече като страна-членка на Европейски Съюз и НАТО, в случай че не пилее европейското финансиране за безсмислени съветски планове. Такава позиция изрази Велизар Шаламанов - министър на защитата в служебното държавно управление на Георги Близнашки.
Той отбелязва, че близо 10 години се бави влизането на страната ни в еврозоната, до момента в който наливат пари в плановете АЕЦ " Белене " и " Турски поток ", и страната ни плащаше безценен газ на Русия.

" Пилеехме за безмислени планове скъпоценни европейски пари - доста неверна политика! " - написа Велизар Шаламанов в своя обява във Facebook.

Същевременно е подценена промяната в здравеопзването, както и развиването на системата за ръководство при рецесии, електронното ръководство, кибер сигурността, дигитализацията на образованието.

" Сега всичко се постанова да платим и нека си научим урока. " - добавя ексминистърът, като акцентира, че страната ни е имала благоприятни условия да води по-добра политика.

" През цялото това време имаше опция, имаше оферти за по-добра политика, само че това пренебрежително, надменно, брутално бе отхвърляно и мачкано. Е, сметката идва, с цел да бъде платена - от нас, жителите на България. Отговорни няма да има, нека има най-малко повече поумнели жители, с цел да се оправим и продължим напред с по-добро обществено ръководство в полза на българите, а не да кретаме в периферията на Европа, със смазваща взаимозависимост от Русия и ниско равнище на цифровизация, и сигурност на обществените е-системи. Да разчитаме не на силите си, а на благоволението на някой и на това да ни отмине... Гневен съм! Ще издържим карантината, само че повече не трябва да мълчим, тъй като България може доста, доста повече в НАТО и Европейски Съюз. Защото българите заслужаваме доста повече и би трябвало да си го желаяме, да си го вземем! Така или другояче тотално ни наблюдават и подслушват - най-малко да приказваме намерено! " - приканва Шаламанов.

Същевременно той показва благодарност към хората, които са на първата линия в битката с разпростгранението на ковид:

" Заедно с това - реверанс пред всички, които в тези сложни дни са на първата линия и колкото и да е рисково, ще изпълнят дълга си. Нека от тях вземем образец, дано ги чуем най-после на рецесията - какво е значимо да създадем, с цел да сме по-подготвени и по-солидарни, освен в рецесия, само че когато харчим милиарди без да питаме, тези, които ги изкарват. Сигурен съм, че колкото повече сме в карантина, толкоз повече ще осъзнаваме в какъв свят сме живели и в случай че желаеме да го създадем по-добър, би трябвало да действаме - още в този момент в помощ на превъзмогване на рецесията и след това с цел да избегнем идната, да се подготвим да я посрещнем по-добре. Всички, българи, европейци! Всеки, с каквото може. "

По думите му, в изискванията на сегашната рецесия България би трябвало дефинитивно да спре АЕЦ " Белене ", " Турски поток " и " други грандомански, стопански голословни планове ". Страната ин би трябвало да концентрира ресурсите си в дигатална стопанска система, цифровизация на администрацията, обучение и просвета - да има повече за качествени проучвания и обучение на европейско равнище, с цел да задържим стимулирано студентите си и учените си.

Велизар Шаламанов показва, че идващото ръководство на България ще би трябвало да се оправи с 3 задания:

- Преодоляване на последствията от рецесията с COVID-19.

- Ускорено осъществяване на забавените с 20 и повече години промени за създаване на институции и ръководство на смяната, в това число огромна цифровизация.

- Влизане в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо съдействие и развиване, очевидно регистриране в структурата на силите на НАТО и Европейската защита, в това число домакинстване на многонационални сили.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР