Ще изчезне ли напълно плащането в брой? Въпрос, който става

...
Ще изчезне ли напълно плащането в брой? Въпрос, който става
Коментари Харесай

България ФИНТЕХ лидер на Балканите

Ще изчезне ли изцяло заплащането в брой? Въпрос, който става все по-актуален, изключително откакто онлайн търговията към този момент се развива с бързи темпове. У нас практиката демонстрира, че фирмите, които подкрепят финансовия бранш нарастват, а страната ни е един от водачите на Балканите.

Това е една от петте лицензирани нео банки у нас. Тук работят 30 души, една трета от чиновниците са програмисти. Чрез цифрови и мобилни платформи компанията предлага композиция от разплащателни сметки без закрепени банкови клонове. Целта на този нов тип банкиране е да спести чакането пред гишетата и чиновническата администрация.
Антонина Мартинова, изпълнителен шеф на ФИНТЕХ компания: Качихме дигигалните карти и на часовника си и плащаме и с часовниците си. Никой не ми задава въпроса за какво или да изпитва някакви терзания. Даже питат от кое място може да си свалим този способ на заплащане и по какъв начин това може да стане.
14 програмиста би трябвало да работят дружно, с цел да съумеят в границите на две години да доближат до равнището на сигурност и вероятно да пробият сигурността на приложението.

У нас към този момент има 64 новаторски компании, които подкрепят финансовия бранш.

Сърцето на българската екосистема от ФИНТЕХ компании е ситуирано в София. Според разнообразни изследвания на пазара страната ни е водач в Югоизточна Европа.

От сектора са безапелационни - заплащанията от ден на ден се цифровизират поради онлайн търговията, а печатането на хартиени пари си остава по-скоро скъпо наслаждение, което скоро може и да изчезне.
Антонина Мартинова, изпълнителен шеф на ФИНТЕХ компания: Швеция са декларирали, че до 2020 година при тях кеш към този момент няма да има. Има и други страни, които следват Швеция.
Някои стигат и по-далеч. Имплантирането на чип под кожата на ръката към този момент не е научнофантастичен сюжет или пък известна тайна доктрина. Подобни чипове към този момент заменят картите за градския превоз и даже ключовете за офиса.
Антонина Мартинова, изпълнителен шеф на ФИНТЕХ компания: В Америка има такива. В Италия нощните заведения сигурно го оферират. Местата, на които има много скупчвания и се желае по-лесен достъп, го оферират като решение. Има прочут стрес от това, че човек може да бъде проследяван. Удобството постоянно е обвързвано с проследимост.
Какви ще бъдат измеренията на софтуерната гражданска война в света на парите и дали хилядолетната форма на заплащане в брой ще остане в историята единствено времето ще покаже.

Вижте повече по тематиката в диалога в студиото на Бизнес.бг със Светослав Димитров от Българска ФИНТЕХ асоциация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР