Ще изчезнат ли хората като вид от лицето на Земята?

...
Ще изчезнат ли хората като вид от лицето на Земята?
Коментари Харесай

10 причини хората да изчезнат след 1000 години

Ще изчезнат ли хората като тип от лицето на Земята? Това е въпрос, който се преглежда от дълго време и стои в основата на голям брой научнофантастични книги и филми.

Сигурно и вие сте се чудили, най-малко един път, какъв брой ли дълго човешката раса ще доминира на планетата ни и какъв брой дълго би могла да оцелее. Дали ще изчезнем напълно или просто ще се сгромолясаме от трона си и ще бъдем сменени от нов преобладаващ тип или пък ще сме принудени да се крием подземен, с цел да се опитаме да оцелеем по-дълго, когато настъпи моментът.

На всички тези хипотетични въпроси могат да бъдат дадени голям брой отговори, всеки един, от които обаче, е по-скоро хипотеза, в сравнение с научно издържана доктрина. Все отново вижте някои от аргументите, които биха могли да затрият човечеството.



Пренаселване на света

Това е проблем, за който се приказва доста. Преди индустриалната гражданска война въпросът за това по какъв начин могат да се обезпечат запаси за толкоз доста хора въобще не е бил значителен. Железопътните линии, парните мотори и големите ферми идват навръх време, с цел да спасят тогавашното човечество, само че непрекъснато възходящият брой се трансформира в голям проблем и слага под въпрос оцеляването му.



Кибервойна

На нея може да се гледа и като на тип тероризъм и визира от ден на ден страни. Реално едни хора някъде по света могат да унищожат документи или да разсекретят информация, да влязат в свръхсекретни системи единствено с няколко натискания на бутон, което от своя страна да провокира задоволително безпорядък за човечеството.



Ядрен Армагедон

Добре, това може да звучи неуместно, само че е въпрос на… единствено на едно натискане на бутона. Дали може оцеляването на човечеството да зависи от това?



Антибиотична устойчивост

Въпреки че учените в Съединени американски щати неотдавна съумяха да разработят няколко супер антибиотици, човечеството бързо се приближава до времето, когато всички сегашни антибиотици ще бъдат безполезни против еволюираните микроби. Това може да ни води назад до време, когато няма да имаме с какво да се борим против тях (в взаимозависимост от триумфа на тези нови антибиотици).



Смяна на магнитните полюси

Магнитните полюси на Земята са се премествали неведнъж в историята, само че някои теоретици считат, че това може да засегне нашата цивилизация. Факт е, че те са оказали своето въздействие в предишното, само че дали можем да предвидим техния резултат в бъдеще?



Изчерпване на ресурсите

Въпреки че това не води непосредствено до края на света, може да сложи бъдещето на цивилизацията под въпрос.



Апатия

Фактът, че нищо не е унищожило хората към момента, може да накара човечеството да види апокалиптичните събития като нещо малко евентуално да се случи и следваща некадърност да се приготви съответно.



Меркурий

Учените са отбелязали, че има 1% възможност орбитата да стане нестабилна от гравитационното привличане на Юпитер. Симулациите водят до четири вероятни резултата: изхвърляне от Слънчевата система, рухване в Слънцето, конфликт с Венера или конфликт със Земята.



Глад

Ако четете това, евентуално приемате храната за даденост. Но в случай че нещата не се трансформират, математиката споделя, че нашата планета скоро няма да може да се храни.



Суша

Заобиколени сме от вода, само че по-голямата част от нея не е питейна. И като се има поради, че количеството на питейна вода понижава, това е задоволителен мотив за терзание.



Появата на свръххора

С генетичния прогрес "дизайнерските бебета " към този момент са действителност и няма какво да спре еволюцията на хората. Но дали в един миг хората ще спрат да бъдат хора и ще се трансфорат в... нещо друго?



Прекалено дребна популация

Вече споменахме свръхпопулацията, само че какво ще кажете за противоположното? Има доказателства, че защото народите стават по-напреднали, хората избират да имат по-малко деца или въобще да нямат деца. А какво става по-късно?



Глобално стопляне

Това е доста сериозен проблем и е може би най-вероятният. Ето за какво човечеството би трябвало да вземе съществени ограничения и да понижи парниковите излъчвания, потреблението на невъзобновяеми източници на сила и да вземе ред други ограничения, които биха помогнали.



Слънчеви изригвания

Въпреки че множеството слънчеви изригвания са относително безобидни, е известно, че те зареждат трансформаторите и оказват отрицателно въздействие върху нашата електрическа мрежа. Не е изключено обаче при по-голяма стихия да се причинят вреди, които да провокират безпорядък.



Астероид

Всъщност има и други скали, с изключение на тези на Земята, и в случай че знаете нещо за динозаврите, няма потребност да ви убеждаваме… те могат да бъдат смъртоносни. Разбира се, човечеството може да е в положение да отклони евентуалните закани (ако приемем, че не сме прекомерно заети да се бием един с друг).



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР