„Ще изчакаме да минат празниците и започваме подготовка на сериозни

...
„Ще изчакаме да минат празниците и започваме подготовка на сериозни
Коментари Харесай

И в България се подготвя протест на жълти жилетки

„ Ще изчакаме да минат празниците и започваме подготовка на съществени протестни дейности. Ще почерпим опит от френските жители и назоваваме нашия митинг също „ Жълтите жилетки “. Няма да сътворяваме вълнения, само че спокойно и добродушно ще протестираме против Закона за горивата “. Това разяснява пред БНР представителят на Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива Симо Симов.

По думите му в случай че този закон влезе в действие, след една година нищо няма да може да трансформира цените на горивата надолу. „ Ще има нова страна в страната, безспорен монопол “, предизвести той.

Симов акцентира, че половината в цената на горивото е за страната – това е акцизът и ДДС-то:

„ Държавата има интерес от високи цени на горивата – колкото е по-голяма цената, толкоз по-голямо Данък добавена стойност влиза във фиска. Имаме монопол и картел сред страната и „ Лукойл “. Това, което прави сега страната, е събиране на пари принудително, по лесния метод – вдигаш цените на горивата и усилваш приходите от Данък добавена стойност “.

„ Хората ще се успокоят единствено от едни прилични цени на горивата. Посочване на повече числа в една касова записка за множеството от тях ще е неясно “, безапелационен бе Симо Симов.

Според Портала за публични съвещания през днешния ден изтича крайният период, очакван за публично разискване на промените в наредбата за касовите апарати. Според промените търговците на горива на дребно би трябвало да изписват в касовите бележки акцизът, продажната и покупната цена на горивата и ДДС-то. Целта на тази информация е по-голяма бистрота и по-добра осведоменост на хората.

Според Симов препоръчаното от страната е реплика на придвижване:

„ Това няма да понижи цените на горивата, а най-вероятно ще настрои консуматори против търговци и търговци против консуматори. Когато посочиш надценката на литър гориво – това са брутни доходи. В една бензиностанция са вкарани доста вложения и разноските са доста огромни “.

„ Ако страната в действителност желае да понижи цените на горивата и да направи обикновено ползване, не тук е казусът – той е в монопола на производството. В България имаме една компания, която държи производството, с над 80% от данъчните хранилища – там някъде е монополът във високите цени, високите индустриални цени “, разяснява Симов. По думите му новите условия ще доведат до спомагателни разноски в бранша.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР