Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се

...
Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине до 1-2 г.

Ще избутаме още година-две и системата на опазването на здравето ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата конюнктура няма да разреши още веднъж да се преразгледа бюджета на НЗОК ”, сподели пред бТВ шефът на НЗОК проф. Камен Плочев.

„ Системата е зле конструирана. Тази система генерира точно тези резултати – продължителен недостиг и това е заради две аргументи. Първо, парите за здраве са доста малко и, второ – би трябвало да се реши законодателно по какъв начин да се употребяват тези пари ”, безапелационен е той.

Според Плочев има доста хора в страната, които се съпротивляват против промяната в опазването на здравето. Именно те са повода да нямаме електронно опазване на здравето, тъй като в случай че имаме „ всичко се вижда ”, съобщи той.

„ Има два разновидността. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се оправи – банкрутира и излиза от пазара. Другият е да продължим по остарелия метод – заплащане, заплащане, заплащане, без лечебен резултат ”, сподели Плочев. По думите му вторият вид по никакъв метод не дисциплинира шефовете на лечебните заведения.

„ Тук страната е извънредно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим модерна медицина ”, добави Плочев и разяснява, че в случай че в този момент той беше министър председател, щеше да приготви стратегия за повдигане на здравната вноска.

След като предходната седмица Върховният административен съд дефинира, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни предели на лечебните заведения през 2015 година е незначително, Плочев разяснява че съдът не е отменял предели: „ Не е надзорът органът, който да взима решение какъв брой пари да се дават в болничното заведение и какъв брой да остават в запас ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР