„Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се

...
„Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се
Коментари Харесай

Камен Плочев: Системата на здравеопазването ще се срине до една-две години

„ Ще избутаме още година-две и системата на опазването на здравето ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата конюнктура няма да разреши още веднъж да се преразгледа бюджета на НЗОК”, сподели шефът на НЗОК проф. Камен Плочев.

„ Системата е зле конструирана. Тази система генерира точно тези резултати – продължителен недостиг и това е заради две аргументи. Първо, парите за здраве са доста малко и второ – би трябвало да се реши законодателно по какъв начин да се употребяват тези пари”, безапелационен е той.

Той е безапелационен, че има доста хора в страната, които се съпротивляват против промяната в опазването на здравето. По думите му точно те са повода към момента да нямаме електронно опазване на здравето, тъй като в случай че имаме „ всичко се вижда”.

Проблемът с общинските лечебни заведения

„ Има два разновидността. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се оправи – банкрутира и излиза от пазара. Другият е да продължим по остарелия метод – заплащане, заплащане, заплащане, без лечебен ефект”, сподели Плочев.

По думите му вторият вид по никакъв метод не дисциплинира шефовете на лечебните заведения.

„ Тук страната е извънредно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим модерна медицина”, добави Плочев.

Той е безапелационен, че в случай че в този момент беше министър председател, щеше да приготви стратегия за повдигане на здравната вноска.

Решението на Върховен административен съд за лимитите в лечебните заведения

Миналата седмица Върховният административен съд дефинира, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни предели на лечебните заведения през 2015 година е незначително.

„ Върховен административен съд не са отменяли предели. Не е надзора органа, който да взима решение какъв брой пари да се дават в болничното заведение и какъв брой да остават в резерв”, безапелационен е Плочев.

Мораториумът на медикаментите

В студиото на „ Тази събота” беше и доктор Галя Кондева, която разяснява мораториума на медикаментите.

„ Обсъждани са ограничения за усъвършенстване на разход. Вярно е, че чисто нормативно е написано, че за избрани лекарствени артикули ще има следене на резултат. Това е за първи път по решение на Националния съвет”, разяснява Кондева.

По думите ѝ за предходната година има преразход за онкологични медикаменти и са заплатени 327 млн. лева

Тя разясни, че парите в бюджета постоянно са били малко и се употребяват всички механизми, с цел да се оправят с ситуацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР